Letošnímu AIR Festivalu bude udávat tempo sesterské rebelské duo KREWELLA, CARNAGE, PEGBOARD NERDS nebo hvězdy Beatportu BROHUG.

Královehradecký Festivalpark se v závěru července opět promění pod hlavičkou AIR Festivalu v dvoudenní dějiště obří taneční party. A že to bude letos mimořádná jízda dává tušit již stávající soupiska účinkujících – KREWELLA, CARNAGE, PEGBOARD NERDS, BROHUG, MADDIX, MR. BLACK, BALI BANDITS a STEFF DA CAMPO!

KREWELLA

V roce 2011 vtrhly na světovou taneční scénu s EP Play Hard s takovou razancí, která do té doby převážně maskulinní EDM společnost doslova rozmetala na kusy. Jejich rázná kombinace elektroniky s heavy rockovými riffy, umocněná nekompromisními texty, ve kterých si neberou servítky a ostře vystupují proti všem společenským a genderovým tabu, si okamžitě prorazila cestu nejen na vrcholky hitparád ale i na nejprestižnější festivalová pódia – Coachellu nebo Lollapaloozu nevyjímaje. Sestry Jahan a Yasmine Yousaf, dcery pákistánských a muslimských rodičů, jsou zosobněním ženské síly i nekonvenčního naplnění amerického snu! Nejsou jen umělkyněmi, ale osobnostmi, které ovlivňují zástupy jejich příznivců, kterých jen na facebooku mají přes dva miliony!

DJ CARNAGE

Příručku o tom, jak se stát mezinárodně uznávanou hvězdou přesto, že vás osud neuložil do „zlaté“ americké kolébky, by mohl psát i sedmadvacetiletý DJ a producent Carnage. S guatemalskou krví v žilách to během deseti let dotáhl z omšelých klubů zapadlého marylandského městečka Frederick až na nejvyhlášenější přehlídky světové EDM elity – na Tomorrowland, Ultra Music Festival nebo do taneční rezidence na Ibizu, ke spolupráci s takovými DJskými esy, jakými jsou Borgore, Headhunterz nebo hvězdy loňského ročníku AIR Festivalu – KSHMR a Timmy Trumpet, a do čela Beatportu nebo mezi stovku nejlepších DJů světa vyhlašovaných DJ Magem. Zadarmo to ale rozhodně nebylo, na svém kontě má tenhle neuvěřitelný pracant na 37 singlů, dvě alba, jedno EP a nespočet remixů, které se pyšní takovými jmény jako Hardwell, Avicii nebo Dimitri Vegas & Like Mike.

PEGBOARD NERDS

Co vznikne, spojí-li se dva výjimečně talentovaní DJové a producenti, kteří mají společně za sebou více než dvacetiletou nahrávací praxi a přes 200 remixů zahrnujících spolupráci mj. se Skrillexem nebo Krewellou a nespočet hitparádových hitů? Zázrak jménem Pegboard Nerds, který Billboard magazín označil za tzv. „must see act“/ „musíte vidět“/ a DJští veteráni od Roba Swira po Steva Aoki jdou ještě dál a přisuzují tomuto dánsko-švédskému duu složenému z Alexandera Oddena a Michaela Parsberga producentskou genialitu. Jejich komiksová alter ega a pixelové logo ve tvaru srdce pak již jen dotvořily jejich celkový profil  a proměnily Pegboard Nerds z obyčejných DJů na ikonickou značku.

Brand, jehož hodnotu potvrzuje i přes 200 000 odběratelů na YouTube Pegboard Nerds a hrdé členství v největší komunitě na YouTube – Monstercat, která vykazuje téměř 2 miliardy zhlédnutí!

BROHUG

O pořádný rozruch na taneční scéně se vloni postarali i švédští Brohug, když stanuli v čele stovky nejprodávanějších umělců electro house v přehledu BeatStats na Beatportu a nechali tak za sebou nejednoho zkušenějšího a slavnějšího kolegu jako Skrillexe, Afrojacka nebo KSHMRa. A co víc, zatímco některé z těchto hvězd z žebříčku již vypadly, jiné jako Skrillex se Brohug dívají na záda dodnes s ani ne polovičním počtem bodů! Spanilá jízda švédského tria totiž pokračuje a dnes je tomu již šest měsíců!, co BeatStats ovládají. V aktuální stovce nejprodávanějších tracků electrohouse figurují se čtyřmi! nahrávkami – Paparazzi, Droppers, Ambush a Boogieman!

MADDIX

Dimitri, Afrojack a především Hardwell, stojí za objevem další letošní hvězdy AIRu – Maddixe. Tenhle multitalentovaný mladík, který ovládá i hru ne perkuse, bicí a piano, pochází z holandského Utrechtu, kde ještě na studiích umění vyprodukoval a zdarma poskytl ke stažení pár tracků, které okamžitě upoutaly pozornost všech tří výše zmíněných hvězd. Netrvalo dlouho a Hardwell mu nabídl účast na jeho kolekci „Hardwell presents Revealed Vol.6“ a následně i vydavatelskou smlouvu a po jeho vlastní trackách jako “Ghosts”, “Voltage”, “Tumalon” & “Dirty Bassline” sáhla a učinila z nich nedílnou součást jejich setlistů většina nejpopulárnějších DJů světa – jako Tiësto, Martin Garrix, Afrojack, W&W nebo KSHMR.

MR.BLACK

První šestici potvrzených hvězd AIR Festivalu 2018 uzavírá Mr. Black. Nenechte se ale mýlit, ve výčtu úspěchu za prvními pěti rozhodně nezaostává. Stejně jako Maddixe i jeho zařadil na své „Revealed“ nahrávky Hardwell, čímž se Blackova skladba „Party People“ dostala na 3.místo v Beatportu a track „Hu-Ha“ dokonce na 1.příčku. Vyjma Hardwella se Mr. Black těší podpoře Martina Garrixe, Tiësta, Davida Guetty i hvězd světové pop music, včetně její královny Madonny, kterou koprodukoval. Je také úspešným autorem filmových a televizních soundtracků nebo reklam.

AIR Festival 2018 se uskuteční ve dnech 27.-28.července. Vstupenky jsou k zakoupení za 890 korun nebo 1090 Kč včetně kempování na www.airfestival.cz, kde budou také postupně odtajňována další jména účinkujících.

BALI BANDITS

Bali Bandits je dvojice DJů a producentů, která nepochází z idylického indonéského ostrova, jak by napovídal jejich název, ale ze stejnojmenné ulice v Amsterodamu. Jsou pověstní odvážnými experimenty s melodiemi a rytmy, které je rychlostí blesku vystřelily na vrcholky hitparád a díky nimž na jejich domovní dveře dnes s žádostí o remix „klepou“  taková jména jako Martin Garrix nebo Zedd.

STEFF DA CAMPO

Nizozemskou hudební scénu reprezentuje i DJ a producent Steff Da Campo, který ve své produkci rád kombinuje deep, electro a groovy bass house. Jeho tracky (vzpomeňme např. Get Busy, Chicago nebo Alright) opakovaně bodují v TOP 10 a TOP 20 v Beatportu a singly Home (Be Yourself) nebo Come Back And Stay atakovaly pro změnu rozhlasové žebříčky po celém světě.

Vedle hlavní scény se návštěvníci festivalu mohou těšit také na produkci na vedlejších pódiích, kterých bude celkem šest. Retro Music Hall bude vévodit výše zmíněný Maddix, hlavní hvězdou Flash Festival Stage bude Toneshifterz. Jména headlinerů dalších scén budou ohlašována postupně.

Více informací a vstupenky na AIR Festival, který se uskuteční ve dnech od 27. do 28.července v Hradci Králové, jsou k zakoupení na www.airfestival.cz

Zdroj: TS