Leto Martina Haricha: Rekordné množstvo koncertov, reset v Taliansku a príprava 2. albumu v Prahe!

Neustále na cestách – tak vyzeral posledný rok speváka Martina Haricha, jedného z najžiadanejších koncertných slovenských interpretov súčasnosti. Po júni, ktorý priniesol kapele Musitany Hope až 25 koncertov, prišli ďalšie služobné cesty – tentokrát do nahrávacieho štúdia v Prahe. 

„Jún bol úplne šialený!“ smeje sa spevák z Liptovského Mikuláša. „Odohrali sme 25 koncertov, čiže sme stáli na pódiu naozaj skoro každý deň. Bolo to šialené tempo,“ spomína na hodiny strávené striedavo na pódiu a v aute. „Videli sme obrovské množstvo nových krajov, zažili kopec zábavy, spoznali veľa zaujímavých ľudí, ale tie prekoncertované noci už asi nikdy nedospíme. Dodávka bola na pár dní v podstate naším domovom,“ dodáva hudobník. „Bez ohľadu na fakt, že u Martina ide prevažne o veľké outdoorové koncerty na námestiach a mestských slávnostiach, ktoré sú pre návštevníkov zdarma, je 25 vystúpení za mesiac na slovenské pomery naozaj slušné číslo,“ vyjadril sa k spevákovej vyťaženosti šéfredaktor internetového portálu www.hudba.sk, Patrik Marflák.

Martin Harich

Ako spevák priznáva, po mesiaci plnom koncertov prišlo menšie vyčerpanie, a tak si naordinoval krátku dovolenku v Taliansku s rodinou. Hneď po návrate na Slovensko však opäť sadol s kapelou do auta a vyrazil smer Praha, kde v týchto dňoch začína s nahrávaním druhého albumu.  „Prvý album Martin nahrával v bratislavskom štúdiu Petra Grausa, Creative Music House. Tentokrát chcel skúsiť iné štúdio, keďže na trhu je ich toľko, že aj v tomto smere sa dá povedať, že „zmena je život.“ Po rokovaní s viacerými producentmi sa napokon rozhodol pre štúdio Elements v centre Prahy.“ Informovala spevákova PR manažérka Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.  „Človek, s ktorým Martin napokon našiel spoločný hudobný jazyk, sa volá Aleš Zenkl. V tom istom štúdiu a pod vedením rovnakého producenta nahráva tiež uznávaný český pesničkár Michal Hrůza a taktiež je druhým domovom Mekyho Žbirku. Práve v tomto štúdiu vznikali jeho veľké hity,“ dodáva.

Martin Harich

Na margo štýlu, v ktorom sa nesie produkcia nového CD, Martin priznáva prirodzený vývoj, ktorým za posledných dvanásť mesiacov prešiel on i jeho kapela. Práve nevyhnutý hudobný vývoj a vyhranenie budú fanúšikovia určite na albume cítiť. „Naše nároky na seba, ale aj na hudbu celkovo sa zvýšili. Pred rokom som bol vystrašený chlapček zo speváckej súťaže, ktorý sa zrazu ocitol vo veľkom svete, a je asi prirodzené, že som nemal rozhľad. Mal som skomponovaných množstvo skladieb, ale nikdy som netušil, že si ich niekedy vypočuje viac ľudí ako moja rodina. Chalani so štúdia v Bratislave im dali moderný – až mierne elektronický zvuk, ale to sa trošku bilo s tým, že som vždy túžil, aby zneli živo-kapelovo,“ vysvetľuje spevák, a ako dodáva, napriek tomu, že práca na druhom CD má absolútne iný postup, za prvý album  sa rozhodne nehanbí. „Najkrajšie na tom je, že sú v tom malom deravom krúžku zaznamenané moje 15 ročné nápady a ostane to tak už navždy. Už teraz sa nad niektorými pousmievam, a to prešiel iba rok.“

Nahrávanie v českej metropole si líder skupiny Musitany Hope nevie vynachváliť. Pozitívne na jeho tvorivosť pôsobí nielen uvoľnená atmosféra v štúdiu a autorská sloboda, ktorú mu nový producent dožičil, ale tiež čaro obľúbenej stovežatej metropoly.   „Zbožnujem to mesto! Má bohatú históriu a úžasnú atmosféru. Celkovo na mňa pôsobí takým umeleckým dojmom. Hudba a umenie tu žije. Pre mňa sa to tu všetko začalo. Vždy, keď prichádzame z Liptova po D1-ke, aj napriek skoro 7 hodinám cesty v aute, mám úsmev na tvári.“

Zdroj: Soul For Show
FOTO: Archív M.H.