Leto bude u nás patriť nórskej literatúre. 3. júla sa začína Mesiac autorského čítania

Najväčší stredoeurópsky literárny festival Mesiac autorského čítania MAČ privíta počas 31 dní 31 nórskych spisovateľov a spisovateliek. V Bratislave, Banskej Štiavnici a Prešove sa môžu návštevníci tešiť na predstaviteľov súčasnej nórskej, ale aj slovenskej a českej literatúry.  

Mesiac autorského čítania je literárne podujatie celoeurópskeho významu, ktoré každý rok predstavuje to najlepšie z literatúry vybranej európskej krajiny. Počas leta 2023 vstupuje do svojho 24. ročníka s čestným hosťom Nórskom.

Festival vždy reprezentuje dve hlavné programové línie: jedna, tzv. domáca, reprezentuje literatúru usporiadateľských krajín, druhá zas tvorbu inej krajiny, ktorá je v danom roku čestným hosťom. Tento rok tak budú mať Slováci možnosť o niečo viac spoznať nórsku literatúru a kultúru vo všeobecnosti prostredníctvom série podujatí, ktoré sa budú konať v troch slovenských mestách – v Bratislave, Banskej Štiavnici a Prešove. Počas každého večera zahraničného hosťa alebo hostku doplní jeden domáci autor alebo autorka.

„Festival MAČ je unikátom medzi podujatiami, a to najmä v rozsahu, v akom sa podarí za mesiac zobraziť literárnu topografiu krajiny. Počas podujatí zaznejú texty troch desiatok autorov a autoriek, a aj v následnom rozhovore človek preniká hlbšie a hlbšie do kultúrnych reáli tejto unikátnej severskej krajiny. Minulý rok sme takto prezentovali Island, ktorý sa ukázal ako veľmi rozmanitá krajina. A kto iný by mal rozprávať o svojich krajinách, ak nie práve spisovatelia a spisovateľky? Zažiť MAČ je akoby ste nečítali len knihu, ale rovno celú krajinu,” pozýva na návštevu Mesiaca autorského čítania riaditeľ festivalu, František Malík.

Literárnu zložku podujatí bude dopĺňať aj tá hudobná – na podujatiach sa predstaví Vesnu, Erika Rein, Nina Rosa, St. Mark či Vojtík.  

Súčasní nórski autori v Bratislave

Mesiac autorského čítania otvorí podujatie 3. júla v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. Ako zástupca nórskej literatúry sa tam predstaví Lars Saabye Christensen, česko-slovenskú scénu zastúpi Jaroslav Rudiš. Večer bude hudobne sprevádzať Nina Kohout.

Návštevníkov okrem severskej krimi čaká aj stretnutie s víťazmi medzinárodných cien aj s mladými autormi a autorkami, medzi inými napríklad Nina Grünfeld, Åsne Seierstad, Are Kalvo, Jørn Lier Horst či Vigdis Hjort.

Od 4. júla do 19. júla sa v Bratislave v Rómerovom dome na Zámočníckej 405 vystriedajú nórski autori a autorky po boku slovenských a českých autorov:

4. 7.:  Alexander Fallo /  Mirka Ábelová
5. 7.: Nina Grünfeld /  Silvester Lavrík
6. 7.:  Bjarte Breiteig /  Kristián Lazarčík
7. 7.:  Hanne Orstavik /  Alena Mornštajnová (CZ)
8. 7.:  Åsne Seierstad /  Jana Bodnárová
9. 7.:  Helga Flatland /  Vanda Rozenbergová
10. 7.: Gabi Gleichmann /  Jakub Juhász
11. 7.:  M. Seppola Simonsen /  Katarína Kucbelová
12. 7.:  Kjartan Fløgstad /  Pavol Rankov
13. 7.:  Are Kalvo /  Karel Veselý (CZ)
14. 7.:  Jørn Lier Horst /  Juraj Červenák
15. 7.:  Vigdis Hjort /  Denisa Fulmeková
16. 7.:  Dag Solstad / Ján Púček

Sériu bratislavských podujatí Mesiaca autorského čítania zavŕši Teplé literárne soirée v zložení Kuruc, Kramár, Spevák, Katonoff s textmi venujúcimi sa životu LGBTIQ+ komunity.

Mesiac autorského čítania v Prešove a Banskej Štiavnici

Okrem Bratislavy si nórsku literatúru budú môcť vypočuť ľudia v Banskej Štiavnici v kultúrnom centre Eleuzína a počas festivalu n:ear. Predstavia sa tam nórski autori M. Seppola Simonsen a Jørn Lier Horst po boku slovenských autorov Daniela Majlinga a Juraja Červenáka. V rámci festivalu n:aer si budú môcť návštevníci vypočuť čítanie Pavla Klusáka, Anny Gruskovej či Jakuba Juhásza.

Od 17. júla sa Mesiac autorského čítania presunie na východ Slovenska, kde v Prešove privíta návštevníkov koncertná sieň Stromoradie:

17. 7.: Camilla Bøksle / Pavel Tomeš
18. 7.: Audun Mortensen / Juraj Kuniak
19. 7.: Erlend Wichne / MLAT
20. 7.: Gunnstein Bakke / Ján Novák
21. 7.: Susanne Skogstad / Alena Brindová
22. 7.: Oystein Stene / Verona Šikulová
23. 7.: Lotta Elstad / Pavel Klusák
24. 7.: Linn Strømsborg / Dominika Moravčíková
25. 7.: Arne Ruset / Jíři Dědeček
26. 7.: Fredrik Brattberg / Aleš Kauer
27. 7.: Simon Stranger / Erik Jakub Groch
28. 7.: Kjersti Halvorsen / Nóra Ružičková
29. 7.: Anna Cima
30. 7.: Kjersti Annesdatter Skomsvold / Marek Hudec
31. 7.: Kjersti Anfinnsen / Rastislav Puchala
1. 8.: Nina Lykke / Arnošt Goldflam
2. 8.: Stein Torleif Bjella

Mesiac autorského čítania 2023 v Banskej Štiavnici a v Bratislave získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Toto podujatie sa uskutoční za podpory Hlavného mesta SR Bratislavy a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.

Zdroj: TS