Leto 2019 sa stalo prelomovým míľnikom v kariére Celeste Buckingham. Uznávaná slovenská umelkyňa prepája čoraz viac svojich projektov s filantropiou.

Zatiaľ čo mnohí z nás využili letné obdobie, s ktorým sa v týchto dňoch lúčime, na dovolenky a oddych, speváčka Celeste Buckingham mala leto plné pracovných aktivít a prelomových úspechov.

Celeste je popri svojej hudobnej kariére stále viac známa aj prostredníctvom svojich dobročinných  aktivít a spoločenskej zodpovednosti, za ktoré v posledných rokoch k jej hudobným cenám pribúdajú ocenenia i za celospoločenský prínos.

Celeste a jej letné benefície

Svoje tohtoročné leto odštartovala sériou charitatívnych koncertov. Stala sa tiež hlavnou patrónkou benefičného Festivalu študentského remesla v Kežmarku, ktorý každoročne podporuje. Spoločne s organizátorom podujatia Súkromnou spojenou školou Biela voda tak pomohla občianskemu združeniu Uškové deti, pre ktoré v rámci festivalu odohrala charitatívny koncert s Ondrejom Kandráčom a Matějom Vávrom.

V spolupráci so Súkromnou spojenou školou Biela voda Celeste tento rok odštartovala tiež svoj vlastný charitatívny projekt – novovzniknutý detský tábor COMBOCAMP, zameriavajúci sa na integráciu rómskych detí, o ktorom Celeste prezradí viac informácií už čoskoro.

Celeste a fair trade kampaň “No nekúp to”!

V júni sa Celeste stala tvárou kampane “No nekúp to”!na podporu nákupu fair trade výrobkov. Zapojila sa do verejnej výzvy známych osobností, ktoré počas júna nakupovali iba fair trade produkty. Zároveň počas celého mesiaca pila iba fair trade vyrobenú kávu. Spolu so Celeste sa do edukatívnej kampane na podporu zodpovedného nakupovania zapojili moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová či herec Števo Martinovič a humorista Stano Staška.

 

Celeste a jej soundtrack Voiceless na podporu boja proti kyberšikane

Leto 2019 malo pre Celeste tiež filmovú atmosféru. Zverejnila singel Voiceless, ktorý sa stal soundtrackom nového slovenského filmu Kto je ďalší – ten bol s obrovskou pozornosťou médií i verejnosti odpremiérovaný 22. augusta.  Celeste svojou účasťou na novom filmovom projekte podporila boj proti alarmujúcemu a stále aktuálnejšiemu celospoločenskému problému kyberšikany, ktorý je hlavným posolstvom tejto novej snímky režiséra Mira Drobného.

August priniesol dva významné míľniky v speváckej kariére Celeste Buckingham – vystúpenie na maďarskom festivale Sziget a dva veľké koncerty Bondovky v Opere s orchestrom Opery SND.

Celeste na festivale Sziget

Celeste Buckingham pravidelne reprezentuje Slovensko za hranicami. Toto leto sa jej to podarilo v rámci obľúbeného a celosvetovo známeho a uznávaného festivalu Sziget v Budapešti. Stala sa jedinou umelkyňou zo Slovenskej republiky, ktorá sa dostala do line-upu Europa Stage. V sprievode svojej dvornej kapely King Shaolin odohrala koncert, ktorý zožal množstvo pozitívnych kritík a recenzií od hudobných publicistov. 

„Na vedlejší Europe scéně se dostala ke slovu jediná letošní reprezentantka Slovenska – Celeste Buckingham a její skupina King Shaolin… Toto byl tak profesionálně odvedený koncert, že byste absolutně nehádali, že jde o někoho z českých a slovenských hájů… Když hraje pop, zní to světově, má to nenápadně podprahový taneční náboj a ona do svého výrazu dává maximální prožitek…. Kdo má Celeste pořád zaškatulkovanou jako interpretku skočné „Run Run Run“, bude vyveden z omylu. Před návštěvníky stála úplně jiná zpěvačka. Profesionálka. Žena, která by z fleku mohla vyrazit reprezentovat na Eurovizi, na showcaseové festivaly, na Glastonbury, kamkoliv vás napadne. A co je ještě důležitější – na Szigetu na ni přišli lidi! Spousta lidí. Stovky. A zdaleka to nebyli jen Češi a Slováci. Ne. Tato žena se okamžitě stala integrální součástí festivalu a úplně klidně by tam mohla zahrát i příště. Na nějaké větší scéně. Tak aby to viděli opravdu všichni. Je to hvězda. A také nový milník. Standard, podle něhož budeme od nynějška hodnotit všechny ty, kteří nás nebo naše východní sousedy přijedou reprezentovat v budoucích letech. Obrovská poklona, Celeste. A díky.“

Musicserver.cz, Jan Trávníček (www.musicserver.cz/clanek/61677/sziget-festival-den-6-obudai-island-budapest-madarsko-12-8-2019/)

Celeste a Bondovky v SND

Leto plné nových projektov Celeste uzavrela vo veľkom štýle – dvoma koncertami počas posledných dvoch augustových dní v novej budove SND.Projekt Bondovky v Operevznikol pod patronátom Riaditeľa Opery SND Rastislava Štúra, ktorý ho zveril po speváckej stránke do rúk Celeste Buckingham a Martina Madeja.  Koncerty priniesli populárne „bondovské“ melódie v inštrumentácii Adriána Harvana pod taktovkou dirigenta Opery SND Martina Leginusa. Na oboch koncertoch spoluúčinkoval orchester Opery SND. Na koncerte zaznelo pätnásť legendárnych piesní, známych v interpretácii velikánov ako Louis Armstrong, Tom Jones, Tina Turner, Paul McCartney, Nancy Sinatra, Adele, Sam Smith alebo Shirley Bassey.

Podobne ako Celestino vystúpenie na Szigete, aj koncerty Bondovky v Opere sa stretli s pozitívnymi kritikami v médiách:

„Keď na pódium vystúpila Celeste Buckingham, zrazu prežiarila celé pódium. Nádherná, zlato-čierna róba, celkový prejav plný grácie dával tušiť, že táto speváčka predvedie spevácky výkon na úrovni. Okrem toho, že má výhodu perfektnej angličtiny (čo sa na speve vo veľkej miere prejaví), ostala sama sebou. Nešlo jej o imitáciu Tiny Turner, Shirley Bassey či Adele – veľmi dobre pochopila, že nemôže skĺznuť do imitácie svetových speváčok, ale musí ostať sama sebou…. Asi všetci sa doslova triasli vzrušením, ako zvládne Skyfall, ktorú spieva pôvodne Adele, jedna zo súčasných top speváčok. A treba povedať, že bol to absolútny vrchol večera. Celeste sa profiluje ako speváčka, ktorá za roky od televíznej súťaže spravila obrovský kus práce: nielen zo speváckeho, ale aj osobnostného hľadiska. A vďaka tomu s mohutným orchestrom ovládla celé Bondovky v opere. Bol to skrátka večer plný vnútornej drámy, noblesy a grácie – a tým nemyslíme outfity ľudí v obecenstve, ale výkony spevákov a hudobníkov…“

Mojakultura.skZuzana Vachová (www.mojakultura.sk/bondovky-v-opere-ovladla-celeste/)

Uplynulé výnimočné projekty a ich pozitívne prijatie verejnosťou i médiami definitívne vykryštalizovali umelecký profil Celeste ako speváčky najvyššieho kalibru so schopnosťou chopiť sa legendárnych skladieb s rešpektom – namiesto kopírovania ich pôvodných verzií do piesní vkladá vlastný spôsob interpretácie a prezentuje ich svojím umeleckým cítením. Celeste dokazuje, že je umelkyňou, ktorá si svoje miesto na pódiu i priazeň publika zaslúži, a najdôležitejšie je, že popri tom naďalej ostáva sama sebou – skromnou a pokornou osobnosťou.

Po skončení letného prázdninového obdobia sa Celeste stala súčasťou odovzdávania Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE), v rámci ktorého prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputovápodporila vyše 600 úspešných absolventov tohto rozvojového programu. Každoročne sa do programu zapája vyše 1,3 milióna mladých ľudí na celom svete. Projekt rozvíja vytrvalosť a cieľavedomosť mladých ľudí na celom svete.

Nechajme sa prekvapiť, čo si po lete plnom prekvapení a projektov Celeste Buckingham pripraví pre svojich fanúšikov na záver tohto roka…

Zdroj: SOUL FOR SHOW