Letný koncert III v ruinách kláštora Katarínka v Malých Karpatoch.

Občianske združenie Katarínka Vás srdečne pozýva na tretí Letný koncert v areáli malebných zrúcanín kláštora Katarínka v Malých Karpatoch, ktorý sa uskutoční 2. augusta 2013 (piatok) o 18:30 hod. v rámci podujatia Noc kostolných a kláštorných ruín.

Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza neďaleko obcí Naháč a Dechtice. Potenciál novej akcie s názvom Noc kostolných a kláštorných ruín nadobúda osobitný ráz práve v noci. Netradičná atmosféra, vo svetle sviečok a petrolejok, spojená s kultúrnym a duchovným zážitkom.

V čase od 18:30 hod. sa bude ruinami kostola ozývať koncert vážnej hudby, na ktorom účinkujú mladí renomovaní hudobníci zoskupení v sláčikovom kvartete Mucha Quartet. Ako hosť si s nimi zaspieva i iniciátorka týchto koncertov, sopranistka Eva Šušková, ktorá momentálne patrí medzi špičku slovenských koncertných umelcov. Zaznejú sláčikové kvartetá Josepha Haydna a Mauricea Ravela a skladby Ladislava Stančeka a Ilju Zeljenku. Pieseň Starosloviensky Otčenáš od Ladislava Stančeka upravil pre toto obsadenie a špeciálne aj pre túto príležitosť významný slovenský skladateľ Vladimír Godár. Tretí ročník Letného koncertu na Katarínke podporila Nadácia Tatra banky.

Noc kostolných a kláštorných ruín bude pokračovať svätou omšou o 20:00 hod. So západom slnka, približne o 21:30 hod., začne za účasti svetla petrolejok obľúbené nočné sprevádzanie pre návštevníkov, doplnené o výklad k historickej pamiatke zrúcaniny kostola a kláštora a o príbeh sv. Kataríny, ktorá sa stala patrónkou tohto pútnického miesta.

Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny stála nepovšimnutá až do roku 1995, kedy sa konali prvé dobrovoľnícke tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky. Od tohto roku sa na Katarínke, ako ju familiárne nazývajú miestni, vystriedalo takmer 1 300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a pomocou archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto zaujímavého miesta.

www.katarinka.sk
www.facebook.com/katarinka.sk

Zdroj: Mgr. art. Pavol Šuška, koordinátor koncertu