Letný komorný koncert na hrade.

Štyri hudobné nástroje, trio umelcov a hudba konca 17. a začiatku 18. storočia. Jedinečné spojenie, ktoré sa predstaví v sobotu 8. júna 2013 na veľkom hrade v Malých Karpatoch počas Letného komorného koncertu.

Hudobné putovanie za barokovými velikámni začne úderom 20.00 hod., keď ako prvá v Rytierskej sále hradu Červený Kameň odznie známa melódia Gabriel’s Oboe z filmu Misia skladateľa E. Morriconeho. Ďalej v podaní Zuzany Grejtákovej, Miloša Biháryho a Kataríny Zacharovej zaznejú diela nielen barokových skladateľov Antonia Vivaldiho, Georga Philippa Telemanna, Arcangela Corelliho, ale aj skladba klasicistického Wolfganga Amadea Mozarta. Koncert uzatvorí Ave Maria neskororenesančného talianskeho autora Giulia Cacciniho.

Zuzana Grejtáková |24| hoboj, zobcová flauta – žije a pôsobí v Trnave, vyštudovala Konzervatórium v Košiciach, je vnučkou dlhoročného koncertného majstra Štátnej filharmónie Košice, Karola Petrócziho. Ako hobojistka koncertovala do roku 2011 predovšetkým na východnom Slovensku. („Zimná harmónia“, „Vianočný koncert v Letohrádku Dardanely“, projekt „Arie Antiche“). Jej prvým sólovým koncertom na Slovensku bol Vianočný koncert pre Trnavu spolu s Trnavským kvartetom v decembri 2011. V júni 2012 vystúpila ako sólistka Trnavského kvarteta v rámci projektu Noc kostolov so skladbami pre zobcovú flautu, v auguste 2012 odohrala úvodný koncert XIII. ročníka medzinárodného festivalu Organové dni v Piešťanoch, na ktorom spolupracovala s renomovaným slovenským organistom Stanislavom Šurinom. V septembri 2012 vystúpila ako sólistka Trnavského kvarteta v Zrkadlovej sieni Divadla J. Palárika v Trnave na koncerte s názvom POCTA HAYDNOVI, v októbri bola hosťom fenomenálneho českého hudobníka Jířího Stivína na jeho koncerte v Trnave. Momentálne je súčasťou projektu DUETÁ (hoboj a husle) s huslistkou Katarínou Zacharovou a projektu ADAGIO / V tempe 66-76 BPM s klaviristom Milošom Bihárym, ktoré predstavuje slávne „Adagio“ skladby.

Miloš Biháry |17| klavír – je študentom Konzervatória v Bratislave. Absolvoval ZUŠ Mikuláša Schneidera-Trnavského u prof. Jarmily Hudecovej. Je nositeľom ceny primátora Trnavy a má na svojom konte niekoľko víťazstiev z celoslovenských a medzinárodných súťaží ako napríklad Nitrianska lutna, kde získal absolútne víťazstvo, Schneiderova Trnava, či Bojnice – piano v modernom rytme, kde po druhýkrát vyhral cenu absolútneho víťaza a získal cenu za spontánny jazzový prejav. Už ako osemročný účinkoval v televíznom programe Kakaostar, ako 13-ročný v Mini Talent Show. Okrem klasickej hudby sa zaoberá jazzom, je členom jazz-fusion kapely Delikatesa Jazz Project, založil kapelu MILOŠ BIHÁRY TRIO, ktorej ďalšími členmi sú Stanislav Kovár-bassguitar/double bass a Ivan Horňák-drums.

Katarína Zacharová |35| husle | – študovala prekladateľstvo na prestížnych univerzitách vo Francúzsku a v Nórsku. Celú jej profesionálnu kariéru sprevádza láska k hudbe. Dva cykly hry na husliach absolvovala v triede Zuzany Romančíkovej na ZUŠ M. Sch. Trnavského, v štúdiu hry na husliach pokračovala v Nórsku u Judith Röder Thomasgaard, absolventky Berlínskeho konzervatória a neskôr v triede Rolfa Bækkelunda, koncertného majstra Filharmónie v Oslo, na Toneheim folkehøgskole. Okrem iného pôsobila aj v Trnavskom komornom orchestri, v Toneheim kammerorkester a Hedmarken symfoniorkester. Je umeleckou vedúcou sláčikového Trnavského kvarteta. V súčasnosti študuje hru na husliach u huslistu A. Jablokova.

Zdroj: SNM