Letný filmová seminár 4 živly 2011: PAMÄŤ!

14. augusta sa po štvordňovom kultúrnom osviežovaní Banskej Štiavnice skončil Letný filmový seminár 4 živly 2011. Trinásty ročník, tematicky zameraný na PAMÄŤ, ponúkol svojim návštevníkom 28 filmových projekcií a množstvo atraktívnych sprievodných podujatí.

Počet návštevníkov všetkých akcií seminára presiahol tento rok 3700, priemerne jedno podujatie navštívilo 138 osôb. 4 živlov 2011 sa zúčastnilo 140 akreditovaných účastníkov, 35 hostí a novinárov.

Dejiskom seminára sa okrem kina Akademik a mestského Amfiteátra, už tradične stali viaceré miesta Banskej Štiavnice, ktorých primárny účel má s filmom málo spoločného. Starý zámok a v ňom premietanú nemú grotesku Sherlock Jr. ozvučilo hudobné trio Piaček-Pavelka-Michalec, v Botanickej záhrade ožil vďaka 16 mm kópii príbeh hrdinov českej snímky …a bude hùř, premietalo sa aj v neďalekom Art Café, v Centre mestskej kultúry a Čajovni Klopačka. Tá sa stala tiež miestom konania záverečnej párty – Horúčky sobotňajšej noci, ktorej predchádzal vydarený Večer českej zábavy na Amfiteátri – projekcia filmu Kouř, nasledovaná koncertom kapely MIDI LIDI. V rámci hudobného programu seminára vystúpila v Art Café elektro-akustická dvojica EA a počas piatkovej párty na Banskej St a nici hip-hopový projekt Režimy.

V slovenskej premiére a za osobnej účasti režiséra uviedli 4 živly snímku Petra Mareka, člena vyššie spomínaného zoskupenia MIDI LIDI, s názvom Nic proti ničemu. Svoje filmy prišli uviesť aj tvorcovia ďalšej českej novinky – Osmdesát dopisù, režisér Václav Kadrnka, scenárista Jiří Soukup, kameraman Braňo Pažitka a výtvarník Zdenìk Eliáš. Filmový seminár 4 živly kladie dôraz na zachovanie svojej neformálne edukačnej hodnoty, preto sa snaží čo najčastejšie sprostredkovávať divákom možnosť diskutovať s autormi zhliadnutých snímok. Projekcií svojich filmov a diskusií s divákmi sa zúčastnili aj režiséri Jan Gogola ml., Peter Kerekes a Marek Šulík, ktorý okrem iného predstavil svoj pripravovaný projekt Rodinné archívy.

Dokumentárne filmy českých a slovenských autorov uviedli 4 živly v rámci sekcie reflektujúcej históriu regiónu Višegrádskej štvorky. Spolu s nimi sekciu tvorilo Osemdesiat dopisù Václava Kadrnku, Nedeľné hry Roberta Glinskeho a tzv. Dunajská mozaika, výber krátkych filmov, venovaných Dunaju, zostavený organizátormi maďarského festivalu BuSho. V Štiavnici ho prezentoval zástupca festivalu Tamás Gábeli.

Časopis Homo Félix, zameraný na animovanú časť kinematografie, prispel do programu vlastným výberom animovaných filmov, témou korešpondujúcich s trinástym ročníkom. Šéfredaktorka Ivana Laučíková, ktorá uviedla i profilovú prehliadku snímok animátora Zbigniewa Rybczyñskeho, tak začala novú tradíciu, vďaka ktorej animované filmy dostanú na 4 živloch priestor každoročne.

Po úspechu minuloročného Hravého lehára dostali najmenší účastníci 4 živlov tento rok v ich programe ešte viac priestoru. Víkendové popoludnia v Čajovni Klopačka im aktívne spríjemňovali nielen „retro“ hračky a „vnímavé“ hračky, ale i premietania animovaných filmov. Nedeľné predpoludnie mohli spolu s rodičmi stráviť v špeciálne upravenej sále Centra mestskej kultúry sledovaním filmu vhodného pre obe vekové kategórie.

Už štvrtý raz predchádzal začiatku 4 živlov v Banskej Štiavnici Letný workshop MPhilms (4. – 14. 8. 2011), ponúkajúci nádejným mladým výtvarníkom, fotografom, filmárom a performerom možnosť rozvíjať svoj talent pod vedením skúsených lektorov. Výtvarnú časť workshopu mala pod palcom Mira Podmanická, fotografov viedli Juraj Fifík s Tomášom Maninom, filmárov Viera Čákanyová a performerov József R. Juhász. Prezentáciu výsledkov workshopu si mohli záujemcovia vychutnať v piatok 12. 8. 2011 v kine Akademik.

Pilotný ročník vlastného workshopu pripravila pre päticu záujemcov redakcia časopisu Kinečko. Účastníci dostali okrem prednášok na tému písania o filme aj príležitosť zúčastniť sa premietaní a diskusií v rámci programu seminára a uverejniť najlepšie z výstupov v októbrovom vydaní Kinečka.

„Pamätný“ trinásty ročník 4 živlov organizovalo občianske združenie 4 živly v spolupráci s nižšie uvedenými spoluorganizátormi, partnermi a podporovateľmi, ktorým patrí nesmierna vďaka za pomoc a podporu!

Zdroj: 4 živly – Public Relations
Publikoval: Redakcia GREGI.NET