Lennonova zeď se dočká nové podoby. Přemaluje ji 27 umělců z EU a speciální hosté z Ukrajiny a Norska. Poté Lennonova zeď vyjede do několika měst EU

Celosvětově známá Lennonova zeď, symbol míru a svobody, se dočká nové podoby. Ve středu 7. září ji přemaluje 27 umělců z EU a speciální hosté z Ukrajiny a Norska. Stane se tak v rámci mezinárodního kulturního projektu „ZEĎ SVOBODY A ENERGIE / LENNON WALL PRAHA“, který je součástí předsednictví ČR v Radě EU. Autorem a kurátorem projektu je výtvarník Pavel Šťastný, spoluorganizátorem projektu je kulturní producent Robin Suchánek.

Podle motta EU „Jednotná v rozmanitosti“ vznikl projekt vytvoření společného uměleckého díla 29 umělců z 27 zemí EU a dvou speciálních hostů Ukrajiny a Norska na téma svobody a energie na Lennonově zdi v Praze, symbolu svobody a míru. Ve středu 7. září tak vznikne na pražské Lennonově zdi velkoplošné umělecké dílo o velikosti 35 x 5 metrů, které se o měsíc později představí v několika městech EU.

Společná malba vznikne během jednoho dne. Umělci začnou tvořit v 9 hodin ráno a v 18:30 večer se uskuteční vernisáž nové podoby Lennonovy zdi.

Autorem a kurátorem projektu je výtvarník a mimo jiné autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný, který se o novou podobou Lennonovy zdi postaral již dvakrát. Poprvé ji pod dohledem Šťastného pomalovalo desítky umělců z ČR i zahraničí v polovině března 2019 při příležitosti oslav 30. výročí od pádu komunistického režimu. Podruhé, když v říjnu 2019 proběhla nutná rekonstrukce zdi, kterou si objednali maltézští rytíři. Byla tehdy odstraněna omítka a opravena římsa i historický portál. Přesně po měsíci, 7. listopadu 2019, byla zeď slavnostně odhalena ve své nové podobě, na jejíž první tváři se podílel Pavel Šťastný spolu s více než třiceti umělci.

„Vážím si nejen důvěry Řádu Maltézských rytířů, kteří Lennonovu zeď vlastní a naší dlouhodobé spolupráce, ale také toho, že byl projekt zařazen do vládních kulturních projektů CZ PRES. Realizovat můžeme tento projekt o svobodě a energii díky podpoře společnosti Veolia, zlatého partnera. Dalšími partnery je nádherný historický hotel The Mozart Prague u Karlova mostu, který miluje kulturu, stejně jako jeho sesterská společnost My Hotel Match. A bez barev Dulux bychom nic společně s umělci nenamalovali,“ říká český výtvarník Pavel Šťastný.

„V této první fázi projektu je nejnáročnější vybrat, oslovit a domluvit se na podrobnostech s jednotlivými umělci. Všichni musí do Česka přiletět již během úterý, aby pak ve středu od rána mohli na svých dílech pracovat. Ve středu večer pak proběhne odhalení díla a vernisáž za účasti všech autorů a také některých velvyslanců zemí, odkud umělci pocházejí,“ vysvětluje Šťastný.

Na nové podobě zdi se mimo jiné budou podílet například Andrea Žaba Klváčková ze Slovenska, Jan Wessel z Dánska, Denis Klatt z Německa, Sara Place z Malty, Anaëlle Bouard z Francie, Vanessa Power z Irska, Boris Bare z Chorvatska, Maria Wolfram z Finska a mnoho dalších. Českou republiku bude na Lennonově zdi reprezentovat Charlien, vlastním jménem Lenka Brázdilová, která se nedávno podílela také na české výstavě na plotě Velvyslanectví ČR v Paříži přímo pod Eiffelovou věží.

„Musíme se postarat o jejich maximální komfort, takže umělcům zajistíme ubytování a další servis, aby se nám v Praze neztratili, ale také lešení u Lennonovy zdi, pomocníky, barvy, spreje a další malířské náčiní, aby to měli co nejjednodušší a mohli se soustředit pouze na tvorbu svého díla,“ doplňuje jej spoluorganizátor projektu Robin Suchánek.

Po odhalení díla se slavná Lennonova zeď, která se nachází na Velkopřevorském náměstí v centru Prahy na Malé Straně, profesionálně nafotí. Fotografie následně organizátoři pošlou do české společnosti, která se specializuje na výrobu horkovzdušných balónu a různých nafukovadel, aby zde vyrobili nafukovací Lennonovu zeď ve stejných rozměrech, jako je ta originální. S touto nafukovací Lennonovou zdí pak Šťastný a Suchánek plánují v říjnu navštívit Štrasburk, Paříž, Brusel a Lucemburk, kde bude zeď nafouknuta a bude tak reprezentovat kulturu ČR i EU.

Celý tento mezinárodní kulturní projekt „ZEĎ SVOBODY A ENERGIE / LENNON WALL PRAHA“ vznikl ve spolupráci s panem Janem Horníkem, místopředsedou Senátu Parlamentu ČR a s panem Michelem Fleischmannem, velvyslancem České republiky v Paříži.

Projekt se realizuje pod záštitou a ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky, Senátem Parlamentu ČR, Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Ministerstvem obrany ČR, Městskou části Praha 1, Hospodářskou komorou ČR, Francouzsko-českou obchodní komorou a Czech Tourism.

Zdroj: TS