Lenka Filipová oslávi okrúhle jubileum. Supraphon pri tejto príležitosti pripomenie jej úspešný debutový album Zamilovaná

Speváčka Lenka Filipová patrí už celé dekády medzi stálice českej populárnej hudby. Čas ukázal, že jej albumový debut bol názvom, obsahom i romantickým obalom správnou voľbou – dôkazom je, že jeho rovnomenná titulná pieseň Zamilovaná patrí i po 40tich rokoch stále medzi jej najväčšie hity.  

Lenka Filipová vstúpila na českú hudobnú scénu 80. rokov ako neobvyklý zjav: vyštudovaná klasická gitaristka so slabosťou pre frankofónnu hudbu. Okamžite si získala priazeň poslucháčov svojou vierohodnou interpretáciou skvelých textov predovšetkým z pera Zdeňka Rytířa, ktorý vedel vystihnúť jej zasnený naturel. 

V stredu 14. februára 2024 oslávi legendárna česká speváčka a hudobníčka svoje sedemdesiate narodeniny. Vydavateľstvo Supraphon pri tejto príležitosti znovu vydáva jej prvý album z roku 1981 s názvom Zamilovaná, ktorý ju zaradil medzi najúspešnejšie speváčky v histórii českej populárnej hudby.

Povestná spolupráca s francúzskym pesničkárom Francisom Cabrelom, niekoľko cover verzií, významný podiel pôvodných skladieb Stana Regala či príspevky Zdeňka Johna, Milana Tesařa, Štěpána Raka alebo Karla Svobodu doplňujú na albume Zamilovaná prevažne krehké, baladické pesničky. Spoločne s romantickou titulnou fotografiou Jadrana Šetlíka vzniklo niečo v našich zemepisných šírkach vítane nové a zároveň nadčasové.

Reedícia tohto kultového debutu vychádza v piatok 2. februára a tentokrát popri CD a digitálnom albume vyjde prvýkrát po štyroch dekádach i na vinyle. Pre reedíciu albumu Zamilovaná na CD a digitále vybrala Lenka Filipová niekoľko unikátnych dobových bonusov. Potvrdila v nich minulosť konzervatoristky: autormi hudby sú tu jej vzácni nástrojoví kolegovia a priatelia Milan Tesař a Štěpán Rak, v troch prípadoch na básne Vítězslava Nezvala.

Od svojho debutu prešla Lenka Filipová obrovský kus cesty a dodnes si neustále cieľavedomo zostavuje kvalitný a poslucháčsky atraktívny repertoár. V roku 2024 plánuje absolvovať sériu koncertov v Čechách i na Slovensku, kde patrí medzi najobľúbenejšie české speváčky.

Prehľad koncertov Lenky Filipovej: https://www.lenkafilipova.cz/koncerty.html
Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=opmbdzxdC2c
Multilink: https://supraphon.lnk.to/LenkaFilipovaZamilovana

Zdroj: TS