Legendy Šimek & Sobota & Nárožný v komplete 10CD!

Luděk Sobota a Petr Nárožný si zaspomínali na komické trio, ktoré tvorili spolu s Miloslavem Šimkem.  Vydavateľstvo Supraphon predstavilo 10CD komplet ich nahrávok z rokov 1971-1977.

K nedožitým sedemdesiatim piatim narodeninám humoristu Miloslava Šimka vydáva Supraphon túto jar komplet 10CD s názvom Šimek & Sobota & Nárožný (komplet 1971-1977). Súbor nahrávok predstavilo vydavateľstvo Supraphon zástupcom médií v Prahe za účasti hercov Luďka Soboty, Petra Nárožného a vdovy Magdalény Šimkové.

Komplet desiatich CD začína záznamom predstavenia Návštěvní den V, pripravovaného ešte počas života Jiřího Grossmanna. Obaja tvorcovia predpokladali, že sa druhý z dvojice vráti z nemocnice zdravý a bude na javisku pokračovať vo vtipných dialógoch s Miloslavom Šimkem. Nestalo sa tak, Grossmann zomrel a Šimek uvažoval o tom, že skončí s divadlom a vráti sa k pôvodnej profesii učiteľa. Režisér Ján Roháč ho však prehovoril na pokračovanie na doskách Semaforu.

MKK_0798-2

Čoskoro Šimek objavil skvelého improvizátora Luďka Sobotu, vtedy ešte člena súboru libereckého Naivního divadla a jeho Studia Ypsilon, ktorý prešiel do Šimkovho tímu. Tu rozvíjal nielen princíp improvizovaných monológov, ale i dialógu s rovnako naladeným kolegom. Poučujúceho pedagóga Šimka a roztržitého Sobotu, chrliaceho geniálne improvizované asociácie, doplnil vzápätí tretí komik – cholerický inšpicient Petr Nárožný. Humorná trojica si okamžite získala publikum.

Dvojica komikov vždy ťaží z opaku toho hlúpejšieho a múdrejšieho. V našom prípade bolo však otázkou, aký by mal byť ten tretí. A myslím, že tou mojou hlučnosťou som sa celkom dobre ujal,“ zaspomínal si na pôsobenie po boku Šimka a Soboty Petr Nárožný. Inšpiratívnu spoluprácu so Slávkem Šimkem som si veľmi vážil. Mali sme tiež skvelý, desaťročia trvajúci ohlas u publika, čo vôbec nie je málo, komentoval s úsmevom v minulosti tak populárnu spoluprácu s Miloslavem Šimkem Luděk Sobota.

Komplet 10CD Šimek & Sobota & Nárožný (1971-1977) uzatvárajú nahrávky z roku 1977. Nahrávok sa ale zachovalo oveľa viac. Producentka Supraphonu Naďa Dvorská počas tlačovej konferencie prezradila: „V budúcom roku by sme radi vydali pokračovanie diela týchto komikov, aby zostalo zachované všetko dobré, čo vzniklo na javisku divadla, publikom tak veľmi obľúbené. Chcela by som tiež poďakovať celému tímu spolupracovníkov za to, že komplet iniciovali, vytvorili jeho koncepciu a niekoľko rokov sa mu intenzívne venovali. Sú to zberatelia a znalci Jan Richter, Lukáš Sýkora, Jan Muller, Oldřich Zámostný a Jakub Kamberský. Zároveň ďakujem i obrovskej skupine ďalších poradcov a fanúšikov, ako aj pracovníkom dokumentácie Supraphonu. Tí všetci použili svoj um a vedomosti k úspechu tohto skvelého projektu.“

SU64012

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015