Legendárne soundsystémy v lete na Uprisingu.

Bratislavské Zlaté piesky čaká v lete opäť riadna nádielka pozitívnych vibrácií. Koná sa totiž už šiesty ročník Uprising Reggae Festivalu, ktorý zvoláva všetkých milovníkov reggae zo Slovenska a okolitých krajín. Tento rok sa uskutoční 23. – 24.augusta a do programu postupne pribúdajú nové zaujímavé mená.

Už tradične na Uprisingu vystupujú najvýraznejší predstavitelia svetového reggae a tento rok prinášajú organizátori legendy a ikony britskej reggae a dub soundsystémovej kultúry. Na Slovensku po prvýkrát vystúpia Channel One Sound System, pôsobiaci na scéne už cez 30 rokov, ktorý tvoria Mikey Dread a Ras Kayleb. Od svojich prvopočiatkov mali za cieľ prekonávať akékoľvek bariéry prostredníctvom reggae, a šíriť túto hudbu medzi novými ľuďmi. Začínali hrávať v prostredí univerzít a dotiahli to do londýnskej Wembley Arény, kde v novembri 2010 vyhrali Red Bull Culture Clash a porazili Skream and Benga, Metalheadz a Soul Jazz. Culture Clashu sa zúčastnili aj minulý rok proti Major Lazer, Boy Better Know a Annie Mac Presents. Channel One sú prvý reggae sound system, ktorý postavili svoj zvuk vo Wembley Aréne.

Ďalšou ikonou britskej soundsystémovej kultúry je oficiálny sound vydavateľstva Trojan Records, Trojan Sound System, ktorý reprezentuje Earl Gateshead. Trojan Records vznikli v roku 1968 a odvtedy sa stali lídrom v prezentovaní najkvalitnejšej klasickej jamajskej hudby. Pod ich labelom vyšli veľké mená ako Bob Marley & The Wailers, Dennis Brown, John Holt, Ken Boothe, Toots & The Maytals, The Inner Circle a mnoho ďalších.

Earl začal ako DJ v roku 1979, keď hrával reggae medzi punkovými kapelami v Brixtone. Svoj vlastný soundsystem mal nainštalovaný v slávnom Dive Bare v Soho, vďaka čomu získal rešpekt po celom Londýne. V roku 2000 začal organizovať a hrávať na akciách „Reggae Nights“, ktoré si získali obdiv a pozornosť po celom svete, s vystúpeniami umelcov ako Alton Ellis, Dennis AlCapone, Adrian Sherwood, či Saxon Sound System. Absolvoval turné po Európe a Austrálii s Big Youth, Dr Alimantado a Cutty Ranks. Momentálne Earl organizuje pravidelné akcie v Londýne s názvom „Rootikal“ po boku jeho co-residenta a dlhodobého priateľa Davida Rodigana.

Výber britských veteránov doplnia festivalové stálice, Mungo’s Hi Fi Soundsystem. Títo škótski borci majú so svojim mohutným zvukom na Uprisingu svoje pravidelné miesto a na ich Mungo’s Station sa môžete tešiť aj tento rok.

Lístky na Uprising sa momentálne predávajú za 25 € a zoženiete ich v sieti Ticketportal.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/558961″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Pre viac info sleduj:
https://www.uprising.sk

https://www.fb.com/uprisingreggaefestival

https://instagram.com/uprising_festival

Zdroj: Uprising