Legenda avantgardnej hudby Merzbow zahrá v Košiciach špeciálny koncert!

Jeden z najzádnejších tvorcov svetovej noiseovej hudby sa po prvý raz predstaví na Slovensku. V rámci koncertnej série Memento More zahrá Merzbow ojedinelý koncert v košickom kultúrnom centre Tabačka Kulturfabrik.

Navyše, Japonskú legendu svetovej experimentálnej hudby, skladateľa a hudobníka Merzbowa budú sprevádzať ďalší dvaja hudobní mágovia – Balázs Pándi a Mats Gustafsson. V takejto zostave zahrajú len dvakrát – v Košiciach a Budapešti.

Merzbow

Na scene pôsobí od roku 1979 a stihol vydať už viac ako 350 nahrávok. Umelecké meno Masami Akitu vychádza z názvu diela nemeckého dadaistu Kurta Schwittersa “Merzbau” a reflektuje Akitove sympatie k estetike dadaismu a junk artu. V jeho hudbe ďalej cítiť prvky progressive rocku, free jazzu, súčasnej vážnej hudby a musique concrète. Známa je tiež jeho inšpirácia erotickými praktikami ako BDSM a bondage.

Okrem plodnej hudobnej kariéry je Akita aj spisovateľom a editorom niekoľkých japonských časopisov. Je autorom 17-tich kníh; píše hlavne o umení, avantgarde a postmodernej kultúre. Akita sa tiež profesionálne venuje maľbe, ktorú vyštudoval, fotografii, filmu a tradičnému japonskému tancu Butoh. Je tiež presvedčeným vegánom a ochrancom zvierat.

Merzbow

Balázs Pándi je zázračnym dieťaťom maďarskej jazzovej scény. Na bicie hrá od svojích troch rokov. Na jeho absolútne spontánnom hudobnom prejave je cítiť radosť zo súžitia s jeho nástrojom. Vďaka svojmu hudobnému nadhľadu a zmyslu pre pohotové a vtipné reakcie je Balázs veľmi obľúbeným štúdiovým hráčom; ročne hosťuje na nahrávaniach niekoľkých desiatok albumov od New Yorku po Tokio. Jeho uvoľnenosť na koncertoch často ústi do hrania so zlomenými paličkami, zapájania divákov do hry či búrania bicej zostavy. Balázs Pándi a Merzbow spolupracujú od roku 2008.

Saxofonista, improvizátor a skladateľ Mats Gustafsson pochádza z mesta Umeå na severe Švédska. V 80-tych rokoch bol výraznou súčasťou punkového hnutia v Štokholme, kde študoval klasickú flautu. V súčasnosti pracuje ako sólovy umelec. Spolupracoval na mnohých medzinárodných koncertných projektoch a šnúrach s umelcami ako Peter Brötzman, Sonic Youth, Jim O´Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, The Thing, Sonore, FIRE!, a d. Má za sebou viac ako 1 600 odohraných koncertov a 150 nahrávaní v Európe, Amerike a Ázii. Rád spolupracuje aj na divadelných a tanečných projektoch. Je kurátorom niekoľkých medzinárodných hudobných festivalov a spolumajiteľom vydavateľstiev Slottet, OlofBright Editions and Blue Tower Records.

13. apríl 2012
MERZBOW / PANDI / GUSTAFSSON (JP/HUN/SWE) + BIOS (SK)
Tabačka Kulturfabrik, Košice
www.tabacka.sk

Merzbow

Zdroj: Tabačka Kulturfabrik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET