Leatherface: Po takmer dvatsiatich rokoch opäť nadchnú hudobných fanúšikov všetkých generácií!

Až se ve středu 8. února na pódiu přebudovaného suterénního sálu pod známým pražským barem Chapeau Rouge objeví čtyři zarostlí a prošedivìlí chlápci, a obecenstvo, jehož značná část bude patřit do stejné generační skupiny jako členové kapely, se začne pohupovat do rytmu s očima slastnì přivřenýma a s jemným nostalgickým úsmìvem na tváři, pak poznáte, že právì začali hrát LEATHERFACE – punk/rocková legenda ze severoanglického dìlnického malomìsta Sunderland, která kdyby přijela o pouhý mìsíc pozdìji, mohla by v Praze oslavit výročí neuvìřitelných dvaceti let od svého prvního vystoupení v tomto mìstì.

Leatherface, jejichž historie se píše už od vzniku v srpnu roku 1988, geniálním zpùsobem skloubili nìkolik hudebních smìrù v jeden, neskutečnì kompaktní styl. Přímočarost Ramones, a agresivní řinčivost Motörhead spojili s emotivními melodiemi kapel jako Hüsker Dü, Senseless Things a Mega City Four a vytvořili tak možná i nevìdomky jeden ze základních kamenù rockového žánru, široce se rozvinuvšího o nìjakých deset či patnáct let pozdìji…ať už se jeho vìtvím říká pop-punk, emo nebo indie-rock. Z jejich hudby je cítit naprostá bezprostřednost. Rytmus, mazlivé tóny do barevna vykreslených kytar, a syrový až chraplavý zpìv – všechno jako by vzniklo v jeden moment a nešlo oddìlit od sebe. Klíčové slovo je ale melancholie. Tak nefalšovaná a upřímná, až z toho mrazí. Hot Water Music, Avail, The Lawrence Arms, Against Me, The Gaslight Anthem nebo The Menzingers – všichni tihle interpreti uvádìjí Leatherface za svou naprosto primární hudební inspiraci.

Leatherface

Leatherface mají na kontì osm řadových alb, z nichž především nezapomenutelné “Mush“ je skutečným milníkem hudební historie. Hitovky jako Not Superstitious, I Want The Moon, How Lonely, Pandora’s Box, Not A Day Goes By nebo Dead Industrial Atmosphere jsou navždy uchyceny v srdcích generace, která svá nejbouřlivìjší roky prožívala v první polovinì devadesátých let minulého století. Pro mnohé fajnšmekry je ale zásadním kouskem v jejich sbírce split-LP právì s Hot Water Music na BYO Records. Zatím posledním počinem kapely je skvìlé album “The Stormy Petrel“, které vyšlo před necelými dvìma lety.

Pro pamìtníky představuje tenhle koncert především šanci s šarmem a sentimentem zavzpomínat, a pro všechny mladší ročníky skvìlou možnost lépe pochopit kořeny muziky, kterou dnes posloucháme v podání mladších a modernìji znìjících kapel, kde však bohužel leckdy ztrácí své pùvodní charisma a opravdovost.

Speciálními hosty budou nakonec dva stylovì spříznìné soubory – jednak skvìlá pražská formace THE BLIND DATERS, a na poslední chvíli přidané trio THE GUNDOWN ze španìlské Barcelony.

Vstupenky seženete na místì po 280,- Kč.

LEATHERFACE / THE BLIND DATERS / THE GUNDOWN
Středa 8. 2. 2012 od 19:30
Chapeau Rouge, Jakubská 2, Praha 1

Leatherface

Zdroj:  Conspiracy,s.r.o
Publikoval: Redakcia GREGI.NET