Laureátkou Mimoriadnej ceny Krištáľového krídla sa stane Marika Gombitová

Porota Krištáľového krídla každoročne okrem mien nominovaných osobností rozhodne aj o tom, komu bude udelená Mimoriadna cena. Mimoriadnu cenu za rok 2023 si prevezme speváčka Marika Gombitová.

Zasadnutie Veľkej poroty Kristáľového krídla  sa konalo včera v Bratislave. 10 predsedov porôt jednotlivých kategórií na čele s predsedom Veľkej poroty Ing. Jánom Bilinským sa stretlo, aby predstavili a odsúhlasili nominácie osobností, ktoré vybrali z návrhov od verejnosti poroty na svojich predošlých zasadnutiach. Zároveň spoločne rozhodli o laureátke Mimoriadnej ceny Krištáľového krídla.

“Mimoriadna cena bude v aktuálnom ročníku Krištáľového krídla udelená speváčke a skladateľke Marike Gombitovej,” povedal predseda Veľkej poroty Ján Bilinský, “Toto ocenenie reflektuje na jej celoživotné dielo, úspechy, ale aj mimoriadny prístup k životu, v ktorom vidno človeka nielen talentovaného, na sebe pracujúceho, ale aj človeka nevzdávajúceho sa a bojujúceho s neľahkým osudom.”

Speváčka a skladateľka Marika Gombitová sa narodila 12. septembra 1956 v Turanoch nad Ondavou. Pochádza z hudobníckej rodiny, prvou skupinou, v ktorej spievala, bola Matador, v ktorej pôsobili aj jej bratia. V roku 1976 sa stala súčasťou skupiny Modus, v ktorej sa zišlo silné muzikantské trio – Marika Gombitová, Miro Žbirka a Janko Lehotský. Popri pôsobení v skupine, ktorú neskôr opustila, rozvíjala aj vlastnú sólovú kariéru, naspievala niekoľko vlastných albumov a získala množstvo domácich aj zahraničných ocenení. Tieto boli ocenením nielen jej profesionality, ale aj vyjadrením jej obľúbenosti u fanúšikov. Marika má dlhodobo prívlastok “prvá dáma slovenskej populárnej hudby”. Kym väčšina ľudí ju vníma ako speváčku, množstvo najmä mladších možno netuší, že je aj skladateľkou a veľa zo svojich piesní zhudobnila ona sama. Mimoriadna cena jej bude udelená 16. marca počas galavečera Krištáľového krídla.

“Vzhľadom k tomu, že Krištáľové krídlo je ocenením mimoriadneho prínosu a mimoriadnych výkonov, Marika Gombitová bude prirodzenou laureátkou Mimoriadnej ceny v aktuálnom ročníku,” povedala Mária Vaškovičová, zakladateľka projektu, “Je symbolom nielen obrovského talentu a profesionallity, ale aj nezlomnej ľudskej sily a bojovnosti. Tešíme sa, že sa stane súčasťou radu laureátov ocenenia, ktoré je na Slovensku tým najvýznamnejším ohodnotením výnimočnosti ľudského ducha.”

Veľká porota rozhodla okrem laureátky Mimoriadnej ceny aj o troch nominovaných osobnostiach v každej z 10 kategórií. Nominované osobnosti predstavia organizátori v najbližších dňoch.

www.kristalovekridlo.sk
FB: https://www.facebook.com/kristalovekridlo
IG: https://www.instagram.com/kristalovekridlo/

Zdroj: TS