Laureátka Ceny Oskára Čepana 2018 Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu v Kunsthalle LAB Bratislava.

Laureátka  Ceny Oskára Čepana (COČ) 2018 Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu s názvom “ČOHAŇI Z KONI AJLEND podľa Bári Raklóri“. Výtvarníčka ponúkne exkluzívnu kolekciu nových, premiérových diel, ktoré vznikli v rámci víťaznej rezidencie autorky v New Yorku. Tam sa okrem iného venovala úvahám o identite, politike tela a možnostiach autenticity v cudzom prostredí. Vernisáž je naplánovaná na štvrtok, 5. marca 2020 a v priestoroch Kunsthalle LAB Bratislava; kurátorkou je Nina Vrbanová.

Výstavná prezentácia je spolu s dvojmesačnou rezidenciou v Residency Unlimited v New Yorku a finančnou odmenou súčasťou výhry v prestížnej súťaži. Projekt vzniká v spolupráci Nadácie – Centrum súčasného umenia (N-CSU) ako organizátora projektu s Kunsthalle Bratislava a uskutoční sa v priestoroch Kunsthalle LAB.

Cena Oskára Čepana ma v prvom rade prepojila s domácou scénou, zviditeľnila ma pred kurátormi, ktorí ma začali nasadzovať do ich výstavných plánov. Rezidencia v New Yorku – ako súčasť výhry – bola kľúčová skúsenosť, pre moje ďalšie uvažovanie o identite či politike tela. Intenzita stimulov k pocitu vlastnej totožnosti bola v tomto meste naozaj extrémne silná. A to aj napriek tomu, že som tam nežila vo “svojej blízkej komunite”. A to ma fascinovalo. Často som sama so sebou viedla dialóg, na koľko dokážem byť v cudzom prostredí autentická – sama voči sebe,” povedala Emília Rigová. Pred dvoma rokmi komisia COČ na čele s vedúcim kurátorom Múzea moderného umenia vo Viedni (mumok) Rainerom Fuchsom ocenila jej postoj k inakosti, skúmanie priepustnosti hraníc ľudskej identity, kritické nahliadanie na stereotypy spojené nielen s vnímaním svojho rómskeho pôvodu, ale aj s globálnym fungovaním narácií v kultúre a umení vôbec.

Emília sa stala víťazkou Ceny Oskára Čepana v roku 2018, ktorá bola zároveň prvým ročníkom pod novým vedením projektu. Jej následný profesijný rast a nové príležitosti v medzinárodnom kontexte, ktoré s rastúcou intenzitou pretrvávajú, sú dôkazom, že cena a ohodnotenie v nej majú pre umelca zmysel a dokážu mu otvoriť dvere k plnej satisfakcii z umeleckého pôsobenia a aktivizmu na profesionálnej úrovni. Ako organizátori sa z toho veľmi tešíme,” povedala riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Kunsthale LAB Bratislava s kurátorkou Ninou Vrbanovou avizujú, že „dominantným médiom bude klasický závesný obraz, ktorý sme v jej predchádzajúcej tvorbe prakticky nenašli. Celok výstavy, vrátane jej architektúry, bude riešený na spôsob múzea alebo galérie ako obrazárne v odkaze na pamäť, históriu či dejiny rómskeho etnika a ich kultúry.“

Aktuálny ročník Ceny Oskára Čepana má pred sebou viacero dôležitých medzníkov.

Už len do 1. marca 2020 potrvá vo Východoslovenskej galérii v Košiciach výstava minuloročných finalistov Ekológia túžby; kurátorom je Václav Janoščík. Piatimi finalistami COČ 2019 sú: Jan DURINA (1988), Dávid KORONCZI(1990), Milan MAZÚR (1989), Gabriela ZIGOVÁ (1989) a víťaz ERIK SIKORA (1986), ktorý odchádza 1. marca na spomínanú rezidenciu.

Otvorená výzva na prihlášky do Ceny Oskára Čepana 2020 je spustená. Vizuálni umelci/umelkyne do veku 40 rokov majú šancu zareagovať do 31. marca tohto roku.

Výstavu jubilejného 25. ročníka bude hostiť Nová synagóga v Žiline, meno laureáta/laureátky ceny bude známe 13. novembra 2020.

Súťaž Cena Oskára Čepana vznikla v roku 1996 a je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom. Projekt realizuje od roku 2001 Nadácia – Centrum súčasného umenia, aktuálne v spolupráci a s finančnou podporou platformy na podporu súčasného umenia collectiv, programu Residency Unlimited a nadácie Trust for Mutual Understanding. Z verejných zdrojov projekt podporil Fond na podporu umenia. Cena je súčasťou medzinárodnej siete ocenení YVAA – Young Visual Artists Awards, organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy.

Oskár Čepan (1925-1992) bol literárnym vedcom, výtvarným teoretikom a kritikom, umelcom, archeológom a paleontológom.

www.facebook.com/CenaOskaraCepana

Zdroj: TS