La3no Cubano a ich “Cigano Stylo‘ z Jeruzalema!

Worldmusic skupina La3no Cubano presahujúca žánre pokračuje v ďalších aktivitách. Len prednedávnom privítali na vypredanom koncerte svoj prvý prírastok do „Rodiny“. Už 03. marca v bratislavskom klube Batelier naživo predstavia svoj vôbec prvý videoklip. Natáčal sa v dedinke Jeruzalem blízko kopaníc a lazov na Myjave. Je dynamický, pestrý a zábavný rovnako, ako tvorba La3no Cubano. Spolupracovali na ňom s režisérom Tomášom Zacharom.

La3no Cubano funguje od roku 2005 a tvorí ho sedem hudobníkov. Spojením rytmiky a melodických nástrojov vznikla originálna slovenská world music kapela. Fascináciu exotickými rytmami sveta pretavujú do modernej podoby vďaka prvkom funky, drum and bass či jazzu. Veľmi blízka im je aj slovenská melodika a cigánsky folklór. Práve rómskym temperamentom a živelnosťou sa inšpirovali pri skladbe „Cigáno Stylo“, ku ktorej vznikol rovnomenný klip. Doteraz bola v ich tvorbe imaginácia podfarbená iba hudbou. Karibské rytmy navodzovali predstavu piesočnatých pláží, či Havanu s vôňou cigár a krásnych žien. Iné hudobné motívy zas pripomenuli rómsku sťahovavosť so životom na cestách a slovenský folklór ukazoval tvár vidieka s telom nedostupných, ale romantických hôr. Teraz La3no Cubano prvýkrát ukazujú vizuálnu predstavu svojej hudby. Videoklip ku skladbe „Cigáno stylo“ režíroval Tomáš Zachar a nesie sa v štýle bláznivých Kusturicových filmov s príchuťou atmosféry divokého Balkánu. Mimochodom, v CD verzii vypomohol raper Tomáš Hafner, ktorý sa však v klipe neobjavil.

La3no Cubano

Rómska kultúra inšpiruje kapelu svojou tvorivosťou, spontánnosťou, hravosťou a komunitným životom. Tono z La3no Cubano vraví, že sa s touto minoritou stretli prvýkrát v rámci projektu letnej školy hudby v osade Petro, kde postupne strávili tri letá. Časť kapely v rámci združenia Zvuky cez Ruky sa dodnes venuje rómskym deťom, pre ktoré usporadúva bubenícke workshopy. Okrem toho La3no Cubano vystupuje aj pre utečencov v internátnych táboroch a venuje sa ďalším podobným aktivitám.

Kapela sa od začiatku svojej existencie chcela venovať hlavne koncertnej činnosti a nahrávanie dlho odsúvala. Miesto toho robili „punkový“ uragán po kluboch na celom Slovensku a podaril sa im aj hudobný trip po svete. Svojím spôsobom žili tiež kočovný hudobný život, keď obiehali kúty celého Slovenska. Veľmi dlho nenastal vhodný čas na usadenie v štúdiu. Podarilo sa to až po takmer siedmich rokoch od založenia skupiny. Album „Rodina“ obsahuje trinásť skladieb s pestrými aranžmánmi. Nie je žánrovo monotematický – kombinuje tanečné latino, priamočiare funky, džezové kontúry, arabské či balkánske rytmy a domáce folklórne motívy. Tono o albume, s ktorým majú ďalšie veľké plány, hovorí: “ S Rodinou sme veľmi spokojní, veľa sme sa pri jej tvorbe naučili. máme radosť z toho, že sme potešili kamošov, mladých aj starších a vôbec všetkých, ktorí na tento album trpezlivo čakali a po celý čas nás podporovali. Už teraz pripravujeme nové veci, s albumom chceme ďalej tvorivo pracovať a ponúknuť ľuďom dotvoriť a zremixovať niektoré skladby, ktoré potom uverejníme na našej novej stránke.

La3no Cubano

Resumé: La3no Cubano už túto sobotu 03. marca vystúpi v klube Batelier. Akcia začína od 20:00 a skupina vystúpi o 22:30. Na koncerte predstaví videoklip „Cigáno stylo“ v štýlovej premiére. Po koncerte bude after párty so sound systémami (napríklad chalanov z Medial Banana). Uvítaný je čo najfarebnejší, najdivokejší dolce dog aj nový abana dresscode a najbláznivejšie kostýmy vyhrajú vecné ceny. Na koncerte sa bude predávať album „Rodina“, ktorý možno tiež zakúpiť prostredníctvom internetovej stránky kapely. Viac informácii o koncerte, ako aj novom videoklipe na stránkach https://www.la3nocubano.sk/ a https://www.rytmika.sk/. Príď tam, kde hudba hrá a priprav sa na dobre namiešaný worldmusic coctail, poriadnu tancovačku a pestrofarebný karneval s bláznivými kostýmami.

Zdroj: La3no Cubano
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf
Publikoval: Redakcia GREGI.NET