Ľ. Horňák: Matúš Čák Trenčiansky je aktuálny aj po sedemsto rokoch!

Projekt košického divadla CASSIA, ktoré v muzikáli Matúš Čák Trenčiansky ponúklo príležitosť mladým umelcom, sa ukázal ako správna voľba. Nová herecká generácia sa s výzvou interpretovať rockovú operu v muzikálovom spracovaní vysporiadala na výbornú.

Ako upozornil režisér Peter Weinciller, obidva žánre používajú odlišné postupy s tým, že v muzikáli potrebovali vybudovať príbeh od základov na nových konfliktných situáciách, ktoré by upútali a pritiahli divákov. „Finálnu verziu sme vylepšovali do poslednej chvíle, pričom keď sme skúšali, neexistovalo nič, čo by nás zastavilo. Vychádzajúc z toho, že nie každý mal rovnaké skúsenosti, občas sme na skúškach nechali o čosi viac energie, no vždy sme išli naplno. Viem, ako sa všetci do svojich úloh vložili a preto som istý, že toto predstavenie bude žiť svoj vlastný život, ktorý sa bude divákom páčiť,“ zdôraznil P. Weinciller.

MCK

Muzikálový Matúš Čák Trenčiansky prináša príbeh legendy, kde sa mieša boj o moc s láskou. Keďže obidve témy sú citlivé na dôveru a vášeň, dej sa odohráva v dynamických epizódach. Hoci fabulácia diel na historickom motíve má svoje limity, košickí herci v závere predsa len finálnou pointou prekvapia. „S výsledným dielom som spokojný, lebo sa nám podarilo nájsť kompromis, ktorý je pri kolektívnej práci vždy dôležitý. V našej pôvodnej rockovej opere chýbal príbeh, no ten tu dnes je a predstavenie má všetky atribúty muzikálového žánru. Hoci sme niektoré piesne museli prepracovaním do iných polôh obetovať, mám z predstavenia veľmi dobrý pocit,“ ocenil prácu košického tímu umelcov autor rockovej opery Ľubo Horňák.

Na muzikálovú scénu vstúpil Ľubo Horňák spolu s Dodom Gombárom a nebohým Jožkom Urbanom s Kráľom Dávidom. Keďže ho história a najmä dejiny Slovenska veľmi zaujímajú, ich ďalšia voľba padla na Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý patrí, podľa jeho slov, medzi naše najkrikľavejšie osobnosti. „Okrem toho, narodil som sa a maturoval v Košiciach a tiež som žil aj v Trenčíne, vďaka čomu sa mi v ňom spojilo veľa zaujímavého. Popri tom nás s Dodom zaujalo, že ani po viac ako sedemsto rokoch sa nezmenil systém politiky a presadzovania moci, preto je tento príbeh aktuálny aj dnes,“ vysvetľoval Ľ. Horňák.

MCK

Spokojnosť člena kapely Elán nevychádza iba zo zážitku z predstavenia, ale ako výrazné pozitívum vníma predovšetkým iniciatívu a ochotu pripraviť vlastné autorské predstavenie. „Pre muzikálový biznis je dôležité, aby vznikali pôvodné projekty spájajúce v sebe všetky zložky, ktoré robia muzikál muzikálom. Teraz nemyslím iba na spevákov, hercov, textárov, skladateľov, ale aj technikov, či kostymérov. Veľkým rozdielom je, ak dostanete do rúk licencovaný projekt s kompletným portfóliom a niečo iné je pracovať na zelenej lúke. Z toho pohľadu hodnotím celú myšlienku a košickú produkciu veľmi pozitívne,“ vydvihol divadlo CASSIA Ľubo Horňák.

Divadlo CASSIA ponúkne muzikál Matúš Čák Trenčiansky 19., 20. a 21. januára 2012. Lístky sú v predaji v sieti Ticketportal. Ceny vstupeniek – 5 a 7 €. Viac informácií, aj o predstaveniach pre školy, získate na www.divadlocassia.sk.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET