Kyoto Jazz Massive meets Rainer Trüby!

Ak si myslíte, že japonský jazz je rovnako absurdné spojenie ako suchá voda alebo nealkoholické pivo, tak ste veľmi ďaleko od pravdy. Japonsko sa síce môže zdať byť krajinou vrcholnej popkultúry, ale v tokijských record shopoch a malých klubíkoch si už dlhé roky príde na svoje aj ten najnáročnejší jazzový fanúšik.

Z tohto podhubia sa v 90. rokoch zrodil jeden z najvplyvnejších Djských a producentských teamov vo svete, ktorý spája jazz a tanečnú hudbu. Hovorí si Kyoto Jazz Massive.

Názov pre súrodeneckú dvojicu Shuyu a Yoshihira Okinovcov vlastne v londýnsky DJ stojaci za labelom Talking Loud. Vo Veľkej Británii vtedy kraľoval acid jazz, a jemu učarovalo nielen to, ako detailne sa táto tokijská partia vyzná vo všetkých zákutiach jazzu, funku a soulu, ale aj ich precíznosť pri práci v štúdiu a chuť využívať pri nej nové technológie. Bol to práve Gilles, ktorý pomohol japonskému nu jazzu na prelome tisícročí konečne preraziť do Európy, čo pre Kyoto Jazz Massive znamenalo kontrakt s prestížnym nemeckým vydavateľstvom Compost Records. Po sérii singlov im na tejto značke v roku 2002 vyšiel debutový album nazvaný Spirit of the Sun.

Už na prvom albume sa prejavil zmysel bratov Okinovcov vybrať si ku každej skladbe tých najvhodnejších hosťujúcich hudobníkov, aby bol výsledok dokonalý. Okrem dvojice producentov má tak skupina množstvo nepísaných členov, ako sú napríklad vyhľadávaná vokalistka Bembe Segue alebo fenomenálny klavirista Hajime Yoshizawa, ktorého sóla posúvajú tanečné tracky smerom k spirituálneho jazzu v housovom tempe. Spirit of the Sun však zostáva doteraz jediným albumom skupiny, ktorá nové tracky vydáva veľmi sporadicky. V posledných rokoch absolovovala niekoľko koncertov ročne a sem-tam sa objavil aj nový remix podpísaný značkou KJM.

Bratia Okinovci sa čase hibernácie svojho materského projektu venovali iným hudobným aktivitám. Shuya napríklad vlastní tokjiský klub The Room, jeho brat Yoshi zasa manažuje vydavateľstvo Especial Records, obaja pracujú aj ako producenti pre iných japonských hudobníkov a nezanedbávajú ani Djing. Našťastie, dnes sa už zdá, že Kyoto Jazz Massive je späť v plnej sile a že sa snáď po viac ako desiatich rokoch dočkáme aj albumu číslo dva. Predzvesťou by mu mohol byť tohtoročný singel s dvoma novými trackmi, vrátane Mystery of Ages, cover verzie pesničky od polozabudnutého saxofonistu Carlosa Garnetta s hosťujúcou Bembe Segue.

Shuya Okino je v Bratislave zásluhou crew okolo Nu Spiritu pravidelným hosťom a jeho sety, v ktorých sa striedajú nové tracky so starými, elektronika s jazzom, sú lahôdkou pre ucho každého fanúšika soulful hudby . Za mixpultom ho môžete znovu uvidieť už túto sobotu, prvého decembra, v Nu Spirit Clube na Śafárikovom námestí 7. Sprevádzať ho budú Rainer Trüby, ďalšie z veľkých mien nu jazzového obdobia, ktorý aktuálne presedlal viac na housový sound, rezidenti Rafo a Kinet, a Francúz žijúci v Prahe, Pat Heart.

01.12.2012 Sobota Nu Spirit ClubKyoto Jazz Massive meets Rainer TrübyShuya Okino (Kyoto Jazz Massive/JAP)Rainer Trüby (Compost Rec./DE)
Pat Heart (FRA), Kinet (Nu Spirit), Rafo
FB event – https://www.facebook.com/events/424084417647500/?fref=ts

Zdroj: Nu Spirit