Kylián, Vaculík a Zuska – v Bratislave iba trikrát!

Už dnes sa uskutoční ďalšia premiéra Baletu Bratislava CZECH IN: Kylián – Vaculík, ktorá predstaví diela slávnych českých choreografov. Špeciálnym hosťom bude Národní divadlo Praha s choreografiou Petra Zusku. Produkciu uvedie súbor iba trikrát – okrem piatka 16. 3., ešte aj v sobotu 17. 3. 2012 a v nedeľu 25. 3. 2012 o 19 h v Divadle Nová scéna.

Na úvod večera predstaví bratislavský tanečný súbor tvorbu Libora Vaculíka. Jeho Slovanské dvojspevy na hudbu Antonína Dvořáka budú mať v podaní tanečníkov súboru Balet Bratislava svoju slovenskú premiéru.

Ďalšia z choreografických osobností prezentovaných v rámci produkcie CZECH IN je Jiří Kylián, ktorý patrí medzi najznámejších choreografov súčasnosti. Je vedúcou osobnosťou NDT – Nederlands Dans Theater (súboru, ktorý vystúpil aj na festivale Pohoda 2011) a Baletu Bratislava umožnil interpretovať dva svoje tituly. Prvý z nich zatancuje len ženská časť súboru. Falling Angels na hudbu Steva Reicha je čisto pohybová kompozícia, ktorá je postavená na absolútnej koncentrovanosti účinkujúcich a ich vzájomnom prepojení. Druhá Kyliánova choreografia, v ktorej sa autor nechal inšpirovať roztopašnou hudbou W. A. Mozarta, má názov Šesť tancov a na javisko vnesie humor a situačnú komiku.

Falling Angels

Hosťom všetkých troch večerov bude Národní divadlo Praha v choreografii Lyrická Petra Zusku, ktorý si v tomto duete na melódie ukrajinských a východoslovenských balád aj sám zatancuje.

Predstavenia Czech In sa uskutočnia 16., 17.a 25.marca 2012 o 19.00 h v Divadle Nová scéna. Balet Vstupenky si je možné zakúpiť v pokladnici Divadla Nová scéna a cez www.ticketportal.sk.

Bratislava je nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet. Vzniklo na jar 2011 s cieľom prinášať profesionálne a umelecky kvalitné inscenácie a stať sa rešpektovaným súborom v medzinárodnom kontexte. Kvalitnými tanečnými produkciami plánuje Balet Bratislava zaujať doma i v zahraničí, a to v divadlách, ako aj na významných umeleckých festivaloch. Umeleckým vedúcim súboru je Mário Radačovský. Dosiaľ uviedlo titul Romeo a Júlia (choreografia Mário Radačovský) a 3Balet (choreografia Šárka Ondrišová, Mário Radačovský, Stanislava Vlčeková).

Tagy: tanec, balet, Bratislava, Kylián, Vaculík, Zuska, Reich, Dvořák, Mozart
Ukážky: Falling Angels (NDT), Six Dances (NDT), Lyrická (PKB)

Czech in Plagat

Zdroj: Balet Bratislava
Foto: Ctibor-Bachraty
Publikoval: Redakcia GREGI.NET