Kultúrne leto a hradné slávnosti Bratislava 2011: Organový génius Olivier Latry zahrá v Katedrále sv. Martina!

V rámci 2. ročníka Katedrálneho organového festivalu vystúpi už tento štvrtok – 15. septembra o 19.00 hod., francúzsky organista Olivier Latry (1962), ktorý je považovaný za jedného z najvýznamnejších organových virtuózov súčasnosti.    

Latry sa narodil v Boulogne-sur-Mer vo Francúzsku. Po štúdiách vo svojom rodisku sa v roku 1978 zapísal do organovej triedy pod vedením Gastona Litaize na Akadémii Saint-Maur, hodiny kompozície absolvoval u Jean-Claude Raynauda na Parížskej akadémii. V roku 1983 sa stal Profesorom organu na Katolíckom inštitúte v Paríži a neskôr na Akadémii v Rheims.

Už vo svojich 23 rokoch sa stal jedným zo 4 titulárnych hráčov na veľkých organoch v Notre Dame a pôsobil popri takých umelcoch ako – Yves Devernay, Philippe Lefèbvre a Jean-Pierre Leguay. V súčasnosti naďalej učí a vedie aktívnu koncertnú kariéru.

Latry hral vo viac ako 40 krajinách sveta. V roku 1986 absolvoval v USA svoje prvé turné, ktoré ho katapultovalo medzi najpopulárnejších organistov tejto krajiny. Pri komponovaní svojej hudby sa neinšpiruje jednou konkrétnou epochou, ale interpretuje diela svojich súčasníkov, ako napr. Oliviera Messiaena, ktorého kompletné dielo nahral pre nemecké vydavateľstvo Gramophon.

Olivier Latry predstaví návštevníkom Katedrály sv. Martina ukážky z diel J. S. Bacha, C. Francka, či Ch. – M. Widora.

Podujatie organizuje v spolupráci a Bratislavskou arcidiecézou, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Francúzskym inštitútom v Bratislave občianske združenie Tribus Musicae. Záštitu nad nim prebral bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Katedrálny organový festival je súčasťou festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2011.

Bližšie informácií na www.bkis.sk, vstupenky je možné zakúpiť si na www.ticketportal.sk

Organový génius Olivier Latry zahrá v Katedrále sv. Martina
Dátum: 15. 9. 2011 o 19.00 hod.
Miesto: Katedrála sv. Martina, Bratislava
Vstupné: 12 € a 10 €

Zdroj: BKIS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET