KTO JE MILIÓNOVÝ CHLAPEC, KTORÝ POKORIL CZ/SK REKORD A STAL SA TAK NAJSTREAMOVANEJŠÍM ŽIJÚCIM UMELCOM?

ČORAZ VIAC SA NA HUDOBNEJ SCÉNE SKLOŇUJE MENO „MIKOLAS JOSEF“, POTOM AKO ZAHVIEZDIL V EUROVÍZIÍ SI JEHO SKLADBY NACHÁDZALI VÄČŠIU  FANÚŠIKOVSKÚ KOMUNITU, NIELEN V JEHO RODNEJ PRAHE, ALE DOKONCA V CELEJ EURÓPE.

JEHO AKTUÁLNA SKLADBA „LALALALALALALALALALA“ , AKTUÁLNE DOSTALA AJ SVOJU AKUSTICKÚ VERZIU, PREKONALA LEN ZA MESIAC TO, ČO SA ZATIAĽ PODARILO LEN VELIKÁNOVI KLASICKEJ HUDBY A ČESKÉMU SKLADATEĽOVI – ANTONÍNU DVOŘÁKOVI, TEN VŠAK UŽ NIE JE MEDZI NAMI. MIKOLAS JOSEF JE TEDA JEDINÝM ŽIJÚCIM INTERPRÉTOM, KTORÝ NA STREAMOVACEJ SLUŽBE ZA MESIAC POKORIL REKORD V POČÚVANÍ JEDNEJ SKLADBY, A TO NA ČESKEJ A SLOVENSKEJ SCÉNE!

Len 25-ročný umelec má za sebou toľko, čo niektorí umelci nezažijú za celý život. A kto je vlastne tento miliónový chlapec z Prahy? Jeho kariéra odštartovala pred piatimi rokmi skladbou „Hands Bloody“, ktorú vydal za svoje náklady a mnoho ľudí ho vtedy označilo za „Českého Eminema“, kvôli polohe hlasu v danej skladbe. O vizuál sa režisérsky postaral sám, no unikátne zábery naprieč prírodou natočil jeden z najznámejších vysokohorských kameramanov, slovenský dokumentarista –  Patrik Paulinyi.

Rok nato Mikolas vypustil svoje prvé autorské skladby s názvom „Free“ a „Believe“, ktoré si našli už priazeň v celoplošných rádiách. Rok 2017 priniesol prelom v jeho kariére, keďže so skladbou ,v poradí štvrtou – „Lie to Me“  sa prihlásil aj do národného kola Eurovízie. Tá vďaka hlasom divákov a medzinárodnej odbornej poroty postúpila až do Lisabonu, kde sa Mikolas po sčítaní bodov od jednotlivých porotcov rôznych krajín umiestnil na šiestom mieste s až 281 bodmi. Tým pádom sa stal jediným českým interpretom s najvyšším umiestnením Českej republiky v národnej súťaží. Skladba sa dočkala aj svojej španielskej verzie, ale už pod hlavičkou hudobného vydavateľstva RCA Records, ktorá je jednou z dcérskych spoločností Sony Music.

Piatym singlom „Me Gusta“ v spolupráci so švédskym skladateľom Joacim Perssonem posunul latku opäť vyššie, keďže vizuál sa natáčal v barokovej knižnici Klementinum, ktorá aktuálne patrí k Národnej knižnici. Svoj jazykový talent, keďže Mikolas dokonalo ovláda španielsky a anglicky, potvrdil v skladbe „Acapella“ , kde si zahrala aj naša slovenská modelka Mária Zelinová. Song „Acapella“ sa okamžite obsadila v rádiách ako letný hit roku 2019 a stala sa tak aj najhranejším a najpočúvanejším songom nielen ČR, ale aj v Poľsku!

Po dlhej odmlke, aj kvôli nepriaznivej Covid situácií o mladom talente nebolo počuť…až doteraz! Skladbou „Lalalalalalalalalala“ prepísal rekord streamovacej služby nielen vo svojej rodnej krajine, ale aj u nás. Prvé miesto si drží už roky jeden z najznámejších skladateľov – Antonín Dvořák, keďže jeho dielo opätovne nahrávajú symfonické orchestre do celého sveta, jeho aktuálne číslo je 1 795 775 poslucháčov za mesiac. Druhé miesto, respektíve prvé vzhľadom k tomu, že velikán klasickej hudby už nie je medzi nami patrí práve Mikolasovi s 1 048 224  poslucháčmi za mesiac. Predbehol tak Karla Gotta, Ega, Separa, Lucie, Rytmusa či Bena Cristovaa, a tým sa stal najmladším, žijúcim streamujúcim, miliónovým interpretom na Slovensku a v Českej republike. Za ním sa nachádza držiteľka Oscara za skladbu „Falling Slowly“ ku filmu „Once“ Margeta Irglová s 752 566 mesačnými poslucháčmi. Vzostup oproti ostatným rokom momentálne zažívajú Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music či Amazon najmä u nás, kým vo svete je streaming úplne bežný u 70 – 80% populácie, na Slovensku je to len okolo 9%. Mikolas svojou skladbou „Lalalalalalalalalala“ okrem hudobného návratu, spojil tento song aj s osvetou. Momentálne je najviac postihnutý hudobný a gastronomický priemysel, zatiaľ čo gastronómia ako tak prežíva prostredníctvom donášok, hudbe ostáva len jediné a to využiť streamovacie služby. Mladý spevák odštartoval preto kampaň „Streamuj“, na podporu svojich umeleckých kolegov a snaží sa nielen prostredníctvom sociálnych sietí motivovať fanúšikov ku legálnemu sťahovaniu svojho interpreta, a to predplatením streamu, ale pripravuje aj edukatívny projekt pre školy. Mikolas Josef tak definitívne potvrdil svoj hudobný návrat a to, že ako umelec patrí medzi  najprevratnejšie objavy v hudbe na Slovenskej a Českej scéne.

AKTUÁLNY MERCH : https://shop.rukahore.sk/mikolas-josef
AKTUÁLNY SINGEL: https://www.youtube.com/watch?v=OmJ-P7lplCw
AKTUÁLNY SINGEL (acoustic) : https://www.instagram.com/tv/CHvlRU7Aw0p/?utm_source=ig_web_copy_link
FCB FANPAGE: https://www.facebook.com/MikolasJosef
IG: https://www.instagram.com/mikolasjosef/?hl=en
SPOTIFY: https://open.spotify.com/artist/6Kz7MXIUFMtp5Ts91lagtR?autoplay=true
YT MUSIC: https://music.youtube.com/channel/UC-ekcfrzkIht5SYUr88iCig
DEEZER: https://www.deezer.com/sk/artist/8891924/radio?autoplay=true

Zdroj: JANA TRELLOVÁ, PR RUKA HORE
Zdroj foto: mikolasjosef.com