Kristián Dufinec spieva o ženách, ktoré prehliadame.

Mladý Michalovčan Kristián Dufinec robí so svojou kapelou Iconito prvé kroky na slovenskej  hudobnej scéne. Dnes uverejnili pesničku O Eve venovanej ženám, ktoré majú oveľa väčšiu hodnotu ako si samé myslia. Aby zvýraznili text samotnej piesne, vzniklo k nej nenápadné lyric video.

„O Eve v podstate nie je iba o Eve. Naopak, je to skladba o ženách, ktoré majú oveľa väčšiu hodnotu ako si samé o sebe myslia. Sú väčšinou jemnejšie, dobrosrdečnejšie, tichšie. Okolo nás sú ich stovky, avšak sú často prehliadané. My sme hádam prví, ktorí sa rozhodli ich takto výraznejšie spropagovať,“ priznáva Kristián Dufinec.

Hudba, ktorú zložil jeho kapelový kolega Ondrej Choma, vznikla ešte v časoch, keď študoval v zahraničí. „Vedel som, že to bude pieseň o láske, len som v nej vtedy nevidel konkrétny text. Bol som v Londýne, ešte nezvyknutý na nové prostredie,“ spomína gitarista. Podľa jeho slov tá hudba úzko súvisí s emóciami, ktoré človek nadobudne, keď je ďaleko od domova, v krajine s inou kultúrou a jazykom. „Zrazu ti začne chýbať všetko čo poznáš. Vieš, že tá posteľ nie je tvoja, že mesto, v ktorom si, je úplne neznáme a tvoj byt vlastne nie je tvoj byt.“ Práve tieto veci sa kumulovali v mladom hudobníkovi a zachytil ich v hudbe, ktorú neskôr spätne objavili pre aktuálnu pesničku. K skladbe vzniklo lyric video zámerne, pretože jej autori chcú, aby poslucháčov od jej slov neodvádzali pozornosť iné vizuálne vnemy.

dufinec 2

Kapelu Kristián Dufinec & Iconito tvoria Kristián Dufinec (spev, elektrická gitara), Martin Bertič (elektrická gitara), Michal Choma (basgitara, vokály), Lukáš Farbár (bicie), Róbert Hvostaľ (klávesy) a Ondrej Choma (akustická gitara a vokály). Minulý rok vyhrali autorskú súťaž Košický zlatý poklad so skladbou Dva svety. Do povedomia sa dostali aj pesničkami Chcem zmenu, ktorá sa stala neoficiálnou hymnou prezidentských volieb a Spolu za jedno lano. Na jeseň skupina vydá zatiaľ päť skladbové EP pre svojich fanúšikov, kým sa pustí do nahrávania debutovej platne.

Plánované koncerty Kristián Dufinec & Iconito:
18.7. Snina, My Sme Východ
24.7 Vranov, Pivný festival
25.7. Humenné, My Sme Východ
26.7 Strážske, TBC
1.8. Duchonka, Dohoda
8.8. Bardejov, My Sme Východ
14.8. Orava, Dohoda
15.8. Svidník, My Sme Východ
29.8. Michalovce, My Sme Východ
3.9 Bratislava, Integrácia
7.10 Košice, Finále Košického zlatého pokladu

dufinec lyric

Zdroj: Edo Kopček