Krídla Pegasa 2013 čakajú na jedného z desiatich finalistov.

Pegas má mýtickú povahu, či už ako bájny okrídlený kôň alebo alegorický atribút básnikov… Na jeho krídlach chcú pomôcť vyletieť do hudobných výšin interpretom a kapelám STUDIO7 s Rádiom Prešovom, ktorí tento rok vyhlásili tretí ročník súťaže PEGAS 2013.

Do aktuálnej edície sa prihlásilo viac ako 50 interpretov zo Slovenska a Čiech. Na základe zaslaných nahrávok vybrala porota desať finalistov – Amel, Fictive Marry, Fishing Strip, FluenZ, Lina Mayer, DruheJA, Neverback, Patriot, Komunálny dopad a Yelllowe. S nápadom pripraviť mladým hudobníkom pôdu v podobe nahrania singla v profesionálnom štúdiu s jeho nasadením do rádového éteru prišiel Rasťo Papp. Víťaz tiež získa sošku Pegasa z autorskej dielne Martina Becheru s opálmi z Opálových baní. „Raz sme sedeli na Hlavnej ulici v Prešove s moderátorom Milkym a bavili sme sa o tom, ako by sme mohli podať ruku mladým muzikantom. Vtedy sme prišli s nápadom spojiť naše možnosti, keďže spolu s Randym, ktorý súťaž zastrešuje producentsky, máme štúdio a Milky pracuje v rádiu,“ vysvetľoval Rasťo Papp.

Zaujímavou náhodou v prípade prvých dvoch víťazov Pegasa je, že obidvaja sa predstavili na prestížnom medzinárodnom festivale Carpathia v Rzeszowe. Sunlips, ktorí získali prvenstvo v roku 2011, vydali v apríli album Dosť bolo rečí a aktuálne si užívajú leto na festivaloch. Do Pegasa prihlásila prešovskú štvoricu speváčka Viky. „Keďže som akčná, prihlásila som nás, lebo ma lákala výhra (úsmev). So skladbou Dlho hľadaní sme si dosť pomohli, lebo ju hrávali rádia, písalo sa o nej a klip sa dostal do českej hudobnej televízie. Okrem toho, sme s ňou reprezentovali Slovensko na Carpathii, teda myslím si, že z jedného singla sme vyťažili naozaj slušný kapitál. Naša kapela sa presvedčila, že táto cesta funguje. Súťažiacim by som rada odkázala, aby sa nebáli, vyskúšali to a možno uspeje práve niekto z nich. Každú súťaž beriem športovo, raz to vyjde, inokedy nie, dôležité je, aby ste to, čo robíte, robili s láskou… A raz to niekto určite ocení,“ dodala speváčka Sunlips Viky.

Minulý rok vystúpila najvyššie zostava Call Me Steve, ktorá pred niekoľkým týždňami zažiarila so skladbou Alive aj v Rzeszowe, odkiaľ si priniesla ďalšie prvenstvo. Ako pripomenul bubeník Laco Rychtárik, Pegas je veľmi dobrou cestou prezentovať svoju prácu a umenie, no v konečnom dôsledku je na každom interpretovi, koľko dokáže z výhry „vyžmýkať“ a akým smerom sa nakoniec rozhodne ísť. „Za nás môžem celú akciu iba pochváliť, pretože komunikácia s organizátormi, vrátane STUDIO7, bola skvelá. Pred pár dňami som mal možnosť počuť kapely, ktoré sa prihlásili do aktuálneho ročníka a musím povedať, že všetci, ktorí postúpili do finálovej 10-tky to budú mať ťažké. Môj odkaz je jasný, nech sa kapely pripravia stopercentne, lebo len najlepší môže vyhrať. Každého z nich čaká boj, no zároveň nesmú zabudnúť, že v prvom rade pôjde o šou. Všetkým držím úprimne palce a nezabúdajte, že nie je dôležité zúčastniť sa, ale vyhrať,“ odkázal s úsmevom Laco Rychtárik.

Finále Pegas 2013 sa uskutoční 1. augusta 2013 v rámci Pivného festivalu na Sídlisku III v Jazdeckom areáli so začiatkom o 16.00 hod. Výkony na pódiu bude hodnotiť porota v zložení – Vlado „Randy“ Gnepa (STUDIO7), Rasťo Papp (STUDIO7), Rudo Voit (Rádio Prešov), Mário „Gapa“ Garbera (hudobník), Jimi Cimbala (hudobník), Ľubo Sluk (Stropkovská hudobná liga) a Stano Grega (poslanec MsZ Prešov). Po súťažných vystúpeniach finalistov bude bonusom koncert minuloročného víťaza Call Me Steve s gitaristom Jimim Cimbalom. Vstup je voľný. Viac info na www.pegas7.sk.

Imrich Makó, PR a produkčný manažér
ZDROJ: GRAND STUDIO, s. r. o.