Krásna Hôrka na bratislavskom Hrade!

Vrámci podujatia Noc múzeí a galérií 19. mája 2012 sa pre návštevníkov o 10.00 h. slávnostne otvorí aj výstava Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade, ktorá sa nachádza na III. poschodí paláca. Výstavu pripravilo Slovenské národné múzeum – Historické múzeum a Múzeum Betliar.

Dňa 10. marca 2012 vypukol na hrade Krásna Hôrka ničivý požiar. Dôsledky požiaru sú pre hrad katastrofálne – požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. Na hrade bolo v tom čase umiestnených 4 725 ks zbierkových predmetov. Najviac poškodených a zničených predmetov bolo v gotickom hrade, renesančnej prístavbe a mučiarni, 8 zbierkových predmetov sa zničilo v kongregačnej sieni, kde sa zrútil strop.

Výstava Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade emotívne dokumentuje túto udalosť a predstavuje zničené predmety z hradu, ako aj zbierkové predmety, ktoré boli zachránené vďaka profesionálnemu zásahu hasičov a obetavej práci pracovníkov múzea. Návštevníci výstavy uvidia scénu z Červeného salónika z Františkinho múzea či sedaciu súpravu Márie Festetichovej, manželky Štefana Andrášiho III. z roku 1825. Unikátny je tiež pôvodný riad z hradnej kuchyne a hudobné nástroje, predovšetkým jedinečné a stále funkčné basetové rohy z čerešňového dreva.

Hrad Krásna Hôrka sa prvýkrát spomína v 14. storočí a dodnes patril k najzachovalejším šľachtickým sídlam. Posledný dedič Dionýz Andráši sústredil na hrade rodové zbierky, ktoré už v roku 1875 príležitostne sprístupnil verejnosti. Vzniknutá škoda na národnej kultúrnej pamiatke – hrade Krásna Hôrka – je nenahraditeľná. Návštevníci môžu priamo na výstave Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade prejaviť spolupatričnosť a prispieť na obnovu požiarom zničeného hradu.

Okrem výstavy Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade sa 19.5.2012 v rámci podujatia Noc múzeí a galérií sprístupní aj výstava Bratislavský hrad na grafikách a Hudobná sieň Bratislavského hradu s veľkorozmerným oltárnym obrazom barokového maliara Antona Schmidta.

Noc múzeí a galérií 2012
SNM – Historické múzeum
Program
• 15.00 h
Koncert ZUŠ J. Kresánka
• 18.00 h
Koncert Cirkevného konzervatória
• 22.00 h
NOČNÝ ORGANOVÝ KONCERT
Organový recitál Mareka Vrábela

Názov výstavy: KRÁSNA HÔRKA NA BRATISLAVSKOM HRADE
Trvanie: 19. 5. 2012 – 31. 12. 2012
Miesto: III. poschodie hradného paláca

Zdroj: Slovenské národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET