Kráľ Karol III. a jeho tŕnistá cesta na trón: Podvádzanie, rozvod a tragédia

Stal sa azda najdlhšie čakajúcim následníkom trónu a mnohí si už mysleli, možno aj trochu dúfali, že koruna pripadne priamo jeho synovi. Princ Charles, dnes už kráľ Karol III., sa však nepochybne zapísal do dejín. Aký vlastne je a čo dosiahol za takmer 75 rokov svojho života? Mnohé otázky vám zodpovie dokumentárny film Rodený kráľ – Život Karola III., ktorý odvysiela televízna stanica AMC 4. novembra o 22:00.

Charles Philip Arthur George sa narodil 14. novembra 1948 ako prvorodený syn kráľovnej Alžbety II. Hoci už od jeho narodenia bolo jasné, že sa jedného dňa stane kráľom, strávil na pozícii čakateľa rekordne dlhý čas. Jeho matka vládla neuveriteľných 70 rokov a tešila sa veľkej obľube, ktorú Charles ani zďaleka nedosahuje. Po štúdiách, ktoré ukončil na Trinity College v Cambridge titulom Bachelor of Arts, slúžil v Kráľovskom letectve a Kráľovskom námorníctve a následne v roku 1981 uzavrel manželstvo s lady Dianou Spencerovou. Tá sa stala nielen matkou jeho dvoch synov, Williama a Harryho, ale aj „kráľovnou ľudských sŕdc“.

Rozvedený princ a tragédia

Avšak Charlesove mimomanželské aféry a nefunkčný vzťah s Dianou nakoniec viedli k rozvodu, čo mu na popularite rozhodne nepridalo. V roku 1997 navyše Diana tragicky zahynula pri autonehode a celý svet sa zahalil do smútku. Keď sa potom v roku 2005 oženil so svojou dlhoročnou milenkou Camillou Parker Bowlesovou, trvalo dlho, kým ju ľudia prijali. Práve tieto súkromné aféry zapríčinili, že aj napriek všetkým jeho charitatívnym aktivitám k nemu Briti stále pristupujú s určitou odmeranosťou.

Charles, princ s dobrým srdcom?

Už v roku 1976 Charles založil organizáciu The Prince’s Trust na pomoc mladým zraniteľným ľuďom, všetky svoje charitatívne projekty potom zastrešil organizáciou The Prince’s Charities. Aktívne sa tiež podieľa na ochrane historických budov, medzi jeho študijné predmety totiž patrila archeológia, antropológia a história. Radí sa taktiež medzi veľkých ochrancov životného prostredia a veľmi podporuje ekologické hospodárstvo.

Roky si poctivo plnil svoje povinnosti následníka trónu, napriek tomu sa teraz, keď 6. mája 2023 skutočne zasadol na trón, ľudia pýtajú, akým bude panovníkom. Filmový dokument Rodený kráľ – Život Karola III. sa zameriava práve na to, či a ako sa bývalý princ z Walesu dokáže prispôsobiť roli vládcu Spojeného kráľovstva. Prehľadne taktiež mapuje, aké stopy po sebe zanechal dnes už kráľ Karol III. za dobu, kedy bol korunným princom.

Nahliadnite za dvere kráľovskej rodiny a lepšie spoznajte muža, ktorý vládne Spojenému kráľovstvu a ďalším 14 krajinám Commonwealthu. Sledujte v sobotu 4. novembra 2023 od 22:00 na televíznej stanici AMC.

Zdroj: AMC