Kozel Žákovic Open: Extrémne dobrá atmosféra a extrémne dobré kapely!

Až do nedele do rána to v Trenčianskych Bohuslaviciach žilo festivalom Kozel Žákovic Open. Takmer vždy tento fesťák zasiahnu aj búrky, 12.ročník nemohol byť výnimkou. Po dvoch extrémne horúcich, slnečných dňoch, prišla prietrž a tak Polemic stihol odohrať len polovicu koncertu a skupina Chiki Liki Tu-a sa presťahovala na FM stage do krytého stanu. Záložný „búrkový“ plán zafungoval.

Dážď spravil bodku za Kozel Žákovic Open, ale späť na začiatok. Piatok sa už od prvých sekúnd niesol v humornom tóne, pretože skupina Cpt.Slice v strakatých kostýmoch a s anglicko-nemecko-rakúsko-slovinsko všelijakým prízvukom prinútila každého smiať sa, odviazať sa a užiť si super festivalovú atmosféru. Po nich to už mali Cellmates, Peter Lipa, Jana Kirschner, Para, Slobodná Európa a tiež Vetroplach veľmi jednoduché. Komu sa zdalo, že hlavný stage je preplnený iba veľkými slovenskými kapelami, na tie FM pozitívne sa mohol ísť pozrieť na vedľajší FM stage.Walter Schnitzelsson, Lovely Pimps, Družina, ČAD, Plastic Swans a Swan Bride to roztočili po svojom.

Atmosféra - Žákovič Open

Žiadna pasivita nemá na Kozel Žákovic Open priestor. Sobotu otvoril futbalový zápas umelcov a fanúšikov. Za umelcov sa postavila takmer celá skupina Para. V bráne strávil väčšinu času spevák Lasky, ktorý nezabránil niekoľkým kurióznym gólom. Ani takému, keď sa lopta odrazila od nehrajúceho účastníka Laskymi na chrbát a odtiaľ rovno do brány. Aj keď chalani z Pary slušne valcovali fanúšikov, stretnutie predsa skončilo výsledkom: „Zvíťazil šport.“

Čo sa soboty týka, hudba začala hrať prím na Kozel Žákovic Open až poobede. Skupina Joyride štartovala a prekvapila výborným koncertom a neskôr aj tým, že po koncerte rozdávala pod pódiom svoje Cdečká. From Our Hands, Žena z lesoparku, Dorota Nvotová, Hafner a Beyuz, Zóna A, Vidiek, Hex a Polemic prestriedali všetky dostupné štýly na hudobnej scéne a oživili hlavné pódium. Prekvapenie pripravili počas svojho koncertu Hexáci. Parádne zaskočili nielen fanúšikov, ale aj vlastného bubeníka Tybykeho, ktorému v rámci koncertu pripravili narodeninové prekvapenie. 45 rokov, to je predsa výročie, ktoré si zaslúži pozornosť a gratulácie aj v rámci festivalového programu.

Atmosféra - Žákovič Open

Zaujímavosťou aktuálneho ročníka festivalu na FM stage-i bola talkshow Offline so Šarkanom, ktorý si za svojich premiérových hostí na Kozel Žákovic Open zobral „moderného speváka“ Hafnera, primátora Trenčína Richarda Rybníčka a k šokujúcim priznaniam donútil aj Juraja Podmanického, člena skupiny Billy Barman. Až teraz všetci vedia, že z neho architekt nikdy nebude a zo školy ho vyhodili niekoľko ráz. Nakoniec preto, lebo mu kamarát do indexu zapísal B z angličtiny, na ktorú nikdy nechodil a profesorka mu na to po štátniciach prišla. Po talkshow to bolo už iba o hudbe a kapelách ako Hugo D Gen, Korben Dallas,The Bright Eye, Kasinos, Zlokot, Got Blue Balls a Chiki Liki Tu-a.

S tak krátkym časovým odstupom sa organizátorom ešte ťažko bilancuje, no so slovami Yxa sa bude dať súhlasiť aj dnes, aj zajtra a pokým nepríde ďalší ročník priateľského a pohodičkového festivalu Kozel Žákovic Open. „Počasie v priestore festivalu Kozel Žákovic Open ovplyvňuje návštevnosť a aj náladu. Mám pocit, že po štyroch rokoch sa sem počasie vrátilo. Spàchlo až úplne na konci. Celé dva dni som mal uši a oči otvorené a vnímal všetky poznámky, aby ma budúci rok nič nezaskočilo. Našťastie boli takmer všetky pozitívne, takže som pokojný. Budem sa snažiť, aby bol o rok rovnako silný line up a rovnako silný festival. Musím dbať aj na to, aby sa zachovala hlavná myšlienka Kozel Žákovic Open, ktorou je priateľská atmosféra, rodinný duch a dobrá hudba. Nič sa nebude zväčšovať, ale ani zmenšovať.“

Autor: Maca Schmidtová
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikoval: Redakcia GREGI.NET