Košický festival Moonride láka na islandskú legendu Gus Gus!

Posledný februárový deň roku 2010 väčšina obyvateľstva venovala pozornosť finále hokejového turnaja na Olympiáde, no presne v tom čase dopadol vo Vyšnom Klatove, blízko Košíc meteorit, len 14. na svete, ktorému sa dá presne určiť dráha jeho letu.

Práve tomuto meteoritu, ktorý dostal meno podľa miesta dopadu – Košice, bude venovaný už 7. ročník festivalu súčasného umenia Moonride. Ten sa uskutoční medzi 16. a 20. októbrom tohto roka v Košiciach.

Najväčším menom, ktoré na Moonride zavíta bude islandská kapela Gus Gus. Tá sa túto jeseň na Slovensko vráti po viac ako dekáde od koncertu na festivale Wilsonic. Gus Gus sú na svojom domovskom ostrove známi energickými a strhujúcimi koncertami, kombinujúcimi housovú elektroniku so živým hraním a popovými refrénmi.

No patria i medzi tie skupiny, ktoré na prelome deväťdesiatych a nultých rokov pomáhali upriamiť pozornosť na čerstvý islandský zvuk a to spolu s Björk a Sigur Rós. Netreba zabúdať, že v Gus Gus, ktorí na scéne pôsobia už od roku 1995, v rámci turbulentých zmien zostáv začínala aj slovenskému publiku známa Emiliána Torrini a množstvo ďalších islandských muzikantov. Košiciam Gus Gus predvedú nielen prierez tvorbou, ale aj svoj minuloročný, už ôsmy album Arabian Horse

Do Košíc sa, takmer polroka po spoločnom koncerte s Merzbowom, vráti i maďarský bubeník svetového mena Balász Pándi so svojim sólovým projektom. Medzi dosiaľ potvrdenými interpretmi figuruje aj Brit Arash Moori, Holandský noiser TokTek a čerstvá slovenská záležitosť For You Katrina. Ako býva na Moonride zvykom, zvukový zážitok sa prepája i s vizuálnym a preto sa väčšina programu odohrá na netradičných miestach v rámci mesta Košíc.

Moonride, ktorý bol spočiatku festivalom krajín V4, sa tento, viac ako po iné roky, sústredí na interaktívne prepájanie rôznych druhov umenia, no festival má záujem rozširovať svoj záujem o problematiku kozmu. Aktuálny ročník tak prinesie i vedecké diskusie na aktuálne témy v tejto oblasti.

Event: https://www.facebook.com/events/396861490367855/
www.moonride.sk
www.tabacka.sk

Zdroj: Exitab Label/After Hours Shows