Košice 2013 vyrážajú na turné, Slovákom chcú priblížiť projekt Európskeho hlavného mesta kultúry!

Košice – európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013 vyráža spolu s netradičným multifunkčný objektom – mobilným pódiom na kolesách – KULTOUR 2013 do Bratislavy. Tím Košice 2013 odštartuje program v hlavnom meste 13. decembra o 16:00 hod. na Primaciálnom námestí. Na trase ďalej navštívi centrá miest: Žilina, Banská Bystrica, Prešov a Košice. Organizátori chcú prostredníctvom netradičnej prezentácie a sprievodného programu postupne priblížiť projekt všetkým obyvateľom Slovenska.

Návštevníci KULTOUR 2013 sa odľahčenou formou dozvedia viac o projekte Košice 2013, jeho zámeroch a cieľoch, doterajších a plánovaných aktivitách, zasúťažia si o hodnotné ceny a budú mať aj možnosť vyjadriť k tomuto projektu svoj názor. Programom budú sprevádzať moderátori Stano Bilý a Števo Hric. „Divadlo Na Peróne sa predstaví v netradičnom pouličnom predstavením Frame. Deti sa môžu zabaviť s našimi animátormi, či vyfarbiť si omaľovánky v štýle Andyho Warhola a iné. Pre návštevníkov je pripravená symbolická školská tabuľa, na ktorú budú môcť napísať odkaz mestu Košice, ale aj nášmu tímu a mnoho ďalšieho podľa nálady publika a počasia,“ prezradil časť z pripravovaného programu Jozef Môcik, manažér projektu KULTOUR 2013.

„Súčasťou slovenského turné bude aj dotazníkový prieskum. Zaujíma nás, ako tento projekt na Slovensku ľudia vnímajú, čo o ňom vedia a čo od neho očakávajú. Tí, ktorí uvedú aj svoje kontaktné údaje, budú zaradení do žrebovania o kolekciu kníh Sándora Máraiho. Ide o tituly z vydavateľstva Kalligram, ktoré sa podujalo vydať kompletné dielo slávneho košického rodáka v slovenčine,“ doplnila Zuzana Lehotská z komunikačného oddelenia Košice 2013.

Z každého mesta bude na záver turné, 19. decembra v Košiciach o 16:00 hod., vyžrebovaný jeden účastník dotazníkového prieskumu. Výhercovia sa z kníh S. Máraiho budú môcť tešiť už pod tohtoročným vianočným stromčekom. Do dotazníkového prieskumu sa môžu záujemcovia zapojiť aj elektronicky na https://www.kosice2013.sk/sk/folder/kultour/dotaznik

KulTour2013 – pojazdný multifunkčný objekt je jedinečný informačný, marketingový a produkčný nástroj, ktorý ako samostat¬ná, mobilná jednotka bude predstavovať zázemie pre open air prezentácie, umeleckú tvorbu či interaktívnu komunikáciu s návštevníkom na báze hry, umeleckého programu a nových technológií. KULTOUR 2013 bude unikátnym reprezentantom Európskeho hlavného mesta kultúry pre rok 2013 na vybraných masových kultúrnych, športových a spoločenských podujatiach na Slovensku a v zahraničí. „Predstava, ako si poradí 10-členná hudobná, či tanečná skupina na pódiu o rozmeroch 3×3 metre, bola dosť vtipná a práve to nám uvoľnilo priestor na zamenenie javiska s hľadiskom a zapojenie diváka do programu. Mobilné pódium má so sebou prenášať všetku potrebnú techniku a po jej vybalení má ovládnuť priestor. Takto by mohlo absolvovať niekoľko desiatok vystúpení v priebehu roka a s projektom KOŠICE 2013 oboznámiť oveľa väčšie množstvo divákov, čo by mohlo presiahnuť naše očakávania,“ uviedol architekt návrhu mobilného objektu KULTOUR 2013, Martin Schaller.

Partnermi projektu v roku 2011 sú: Ministerstvo kultúry SR, Mesto Košice, Košice – Turizmus, mesto Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Bratislava a ďalší.

Viac informácií nájdete na stránke www.kosice2013.sk v sekcii KULTOUR 2013.

Program:
13.12. – Bratislava (Primaciálne námestie)
14.12. – Žilina (Námestie Andreja Hlinku)
15.12. – Banská Bystrica (Námestie Štefana Moyzesa)
16.12. – Prešov (Hlavná ulica)
19.12. – Košice (Hlavná ulica)

Kultuur

Zdroj: komunikačné oddelenie Košice 2013, n. o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET