Konvergencie v máji prekvapia komorným koncertom s prekvapením.

Medzinárodný festival Konvergencie (um. riaditeľ Jozef Lupták) má v roku 2017 za sebou úspešnú sériu koncertov venovaných tvorbe maďarského skladateľa Bélu Bartóka, vrátane kompletu jeho sláčikových kvartet v podaní súboru Jerusalem Quartet. Už onedlho Konvergencie predstavia ďalšie zaujímavé koncerty: koncert Pstruh s prekvapením (29. 5. 2017) a slovenskú premiéru projektu Avital meets Avital (24. 6. 2017).

Pstruh s prekvapením

Na koniec mája pripravil festival Konvergencie pre svojich priaznivcov Klavírne kvinteto A dur Pstruh, majstrovské dielo len 22-ročného Franza Schuberta (1797 – 1828). Skladba, pomenovaná podľa populárnej Schubertovej piesne,  ktorá sa objavuje ako téma finále, obsahuje všetko, čo na viedenskom géniovi obdivujeme: očarujúce melódie, výlety do vzdialených tónin, hravosť, ale tiež okamihy melanchólie, ktoré sa napokon rozplynú v radostnej atmosfére poslednej časti. Bonusový koncert festivalu, ktorý sa uskutoční mimo obvyklých termínov podujatia, je iný, hravý a s trochou napätia: jeho účinkujúci, vrátane vzácnych zahraničných hostí, ostávajú zatiaľ prekvapením. „Teší nás, že naše publikum už roky vníma Konvergencie ako záruku výnimočných zážitkov z komornej hudby a nebojí sa v prípade neznámych mien či diel zariskovať, preto sme sa tentokrát rozhodli pre menší koncert v nádherných priestoroch Primaciálneho paláca, no účinkujúcich si zatiaľ necháme pre seba. Určite však budú prekvapením a sú zárukou, že interpretácia Schubertovho diela bude mať výnimočné parametre. Zatiaľ prezradím len, že slovenskí umelci budú v skladbe účinkovať s dvojicou špičkových zahraničných hudobníkov,“ povedal o netradičnom projekte umelecký riaditeľ festivalu, violončelista Jozef Lupták.

Koncert sa uskutoční dňa 29. 5. 2017 o 18.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

FB Event: https://bit.ly/2pyTzZV
Vstupenky zakúpite v predpredaji v sieti Ticketportal: https://bit.ly/2pkRz6T

Svetoznámy mandolinista Avi Avital prvýkrát na Slovensku!

Izraelský virtuóz na mandolíne Avi Avital  je prvým hráčom na tomto nástroji, ktorý získal nomináciu na prestížne ocenenie Grammy. Svojím energickým prejavom si získal fanúšikov po celom svete. Popri klasickej a súčasnej hudbe sa venuje tiež medzižánrovým projektom. Jeden z nich príde predstaviť aj do Bratislavy pri príležitosti blížiaceho sa vydania nového CD.

Avital meets Avital je dialógom dvojice charizmatických hudobníkov, ktorí hoci pochádzajú z odlišných svetov zdieľajú rovnako bohaté hudobné dedičstvo. Na Grammy nominovaný mandolinista Avi Avital vychádza z klasickej tradície, zatiaľ čo oceňovaný kontrabasový virtuóz a hráč na arabskej lutne (úd) Omer Avital je uznávaným jazzovým umelcom a skladateľom. Zoskupenie je doplnené o ďalších hudobníkov: klaviristu Omera Kleina a perkusionistu Itameriho Doaria. Hudba ansámblu sa nesie v znamení rozmanitých vplyvov: marockej a severoafrickej hudby, folklóru i klasiky, židovských harmónií a stredomorských rytmov vytvárajúc tak priestor pre stretnutie komornej hudby s bezprostrednou energiou a emóciami world music a jazzu.

Koncert Avital meets Avital sa uskutoční 24. 6. 2017 o 20.00 hod. v Ateliéri Babylon v Bratislave.

Avi Avital – mandolína
Omer Avital – úd/kontrabas
Yonathan Avishai – klavír
Itamar Doari – perkusie

FB Event: https://bit.ly/2q4Pb1Q
Vstupenky zakúpite v predpredaji v sieti Ticketportal: https://bit.ly/2p3F0MI

Viac informácii o koncertoch nájdete na www.konvergencie.sk  alebo na info@konvergencie.sk

Zdroj: Konvergencie