Konvergencie sa v hudbe nehrajú na nemennosť hraníc Vypustíme Ventil RG.

V hudbe nemá zmysel hrať sa nemennosť hraníc,“ povedal v rozhovoroch s Petrom Uličným Marián Varga a tento výrok možno chápať aj ako akési krédo medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie.

Ten počas jubilejného 15. ročníka ponúkne festivalovému publiku ďalšiu (ne)klasickú slovenskú legendu. Po koncertoch gitaristu Andreja Šebana a hráča na klávesových nástrojoch Tóna Kubasáka, súboru Collegium Musicum, kapely Bez ladu a skladu a koncertnom oživení Zelenej pošty Mariána Vargu a Pavla Hammela či vystúpení Jakuba Ursinyho dostane tento rok na Konvergenciách v Refinery Gallery v nedeľu 21. septembra 2014 o 20.00 hod. priestor skupina Ventil RG a jej charizmatický líder Ján Kuric. „Chceli sme pokračovať v  dramaturgickej línii kapiel a osobností, ktoré vo svojej dobe priniesli na Slovensku zásadnú generačnú výpoveď,“ vysvetľuje prečo sa na programe festivalu objavil Ventil RG umelecký riaditeľ Konvergencií, violončelista Jozef Lupták. Ventil RG bola pôvodne punk rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1979 v Rovinke pri Dunaji a jej koncerty počas bývalého režimu rýchlo získali príchuť zakázaného ovocia. Skupina, medzi ktorej najväčšie hity patria piesne Fajčenie škodí zdraviu, Nervózna família alebo Radšej budem dnes aktívny ako zajtra rádioaktívny sa rozpadla v roku 1985 bez toho, aby nahrala jedinú platňu. K tomu došlo až v roku 1991. Medzičasom Ventil RG potvrdil svoje renomé jednej z najlepších slovenských koncertných kapiel príležitostnými vystúpeniami na festivale Pohoda (2007, 2014) a Žákovic Open (2008, 2010) či v klube Randal v roku 2007. „Pesničky Ventilu boli svižné, energické, s geniálne jednoduchými, ľahko zapamätateľnými refrénmi. V normálnej dobe by z nich boli hity, za normalizácie ich poznali len fanúšikovia kapely. V roku 2007 odohral Ventil RG comebackový koncert v klube Randal. Boli sme tam všetci. Hoci už pupkatí a s rednúcimi vlasmi, znovu sme skákali a zborovo spievali, že fajčenie škodí zdraviu, že výťah sa vyťahuje, že hlavy máme plné nápadov, ktoré sa nedajú uskutočniť. Podobne to bolo v lete na Pohode, podobne to bude na Konvergenciách. Džentlmeni z Rovinky svoj pôvab nestrácajú,“ napísal o svojej obľúbenej kapele redaktor časopisu .týždeň Juraj Kušnierik. Po koncerte Ventilu RG sa v Refinery Gallery uskutoční afterparty s DJ Mariánom Jaslovským.

Jazz & koto a netradičná britská hudobná obývačka

Okrem Ventilu RG medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie ponúka aj sériu ďalších „inožánrových“ koncertov. Vo štvrtok 18. septembra 2014 bude večer v atraktívnych priestoroch bratislavskej design factory patriť francúzskemu jazzovému triu Drum n´Kotonetradičnému britskému projektu Living Room in London. Kanadský kontrabasista Chris Jennings účinkoval ako sideman s jazzovými velikánmi ako Lee Konitz alebo Dave Liebman Quartet. Odkedy sa v roku 2002 etabloval v Paríži začal pravidelne spolupracovať aj s umelcami ako gitarista Nguyên Lê alebo Dhafer Youssef Quartet, ktorí rozširujú hranice jazzových inšpirácií. V tejto línii je koncipovaný aj Jenningsov ôsmy štúdiový album Drum ́n Koto, ktorého hudba zaznie na košických Konvergenciách. Nahrávka získala vo Francúzsku ocenenia „Top of the Month“ (Jazz News Magazine) a „Disc of the Week“ (FIP Jazz Radio). Trio v zložení Chris Jennings (kontrabas), Patrick Goraguer (bicie) a Mieko Miyazaki (japonský strunový nástroj koto) hrá hudbu, ktorá je „experimentovaním s hlbokou úctou k tradícii. (…) Nie je to jazz ani world music, hoci má prieniky s každým z týchto žánrov. Je to jednoducho hudba bez hraníc.“ (Jazz News Magazine) Skladateľ, perkusionista a hráč na hangu Manu Delago zaujal hviezdy ako Didier Lockwood, Björk alebo Anoushka Shankar, ktorú sprevádzal na aktuálnom turné. V Bratislave sa na Konvergenciách predstaví spolu s komorným súborom Living Room in London, v ktorom sa stretli jazzový basklarinetista a saxofonista Christoph Pepe Auer a sláčikári Londýnskeho symfonického orchestra. O tom, že v hudbe sa nemá význam hrať na nemennosť hraníc sa môžete na Konvergenciách presvedčiť už o dva týždne.

Podrobný program festivalu nájdete na stránke www.konvergencie.sk a na Facebooku. Aktuálne informácie o Konvergenciách sa môžete dozvedieť už budúci týždeň na tlačovej konferencii k podujatiu, ktorá sa uskutoční 11. septembra o 10:00 hod. v kníhkupectve Artforum na Kozej ulici v Bratislave a jej hosťami budú Ján Kuric zo skupiny Vidiek, Ján Šicko – vizuálny umelec, ktorý predstaví projekt v Dóme sv. Martina, huslista Peter Biely a skladateľ Jevgenij Iršai.

KON2014_plgA1_sep-tlac.indd

Zdroj: Konvergencie