Koncom leta mal Peter Lipa skoro toľko práce ako naši poľnohospodár!

Okrem slovenských a českých koncertov koncom mesiaca absolvoval týždennú šnúru s talianskym gitaristom Ruggerom Robinom a s trojicou slovenskych hudobníkov Juraj Tatár, Marcel Buntaj, Martin Gašpar, známych aj pod menom BKK. Spieval najprv na multižánrovom festivale Mitteleuropa v Taliansko -slovinskej Gorizii. Medzi prevažne folklornymi účastníkmi bol tento projekt úspešným oživením festivalu.

Potom sa hudobníci usadili v meste Asiago, kde strávili dva dni skúšaním a následným koncertom. Vďaka nadmorskej výške (1100m) sa vyhli teplotám až 41°C. Ďalej nasledoval koncert v rodnom meste talianskeho kolegu v Padove a dlhá cesta do Francúzka. Mesto Bourges leží asi 200km na juh od Paríža a je známe tým, že má velikánsku katedrálu. Hneď vedľa nej stojí počas celého leta krytá scéna, kde celé leto prebiehajú kultúrne programy. Bourges je známe svojou silnou kultúrnou aktivitou.

Peter Lipa

Koncert Petra Lipu bol v krásnom barokovom prostredí a adekvátne k tomu boli aj reakcie publika a organizátorov. Veľké potlesky, prídavky, gratulácie a pozvanie na budúci rok. To je asi najdôležitejšie ocenenie. Fracúzi sú známi tým , že najradšej komunikujú vo svojom jazyku, ale slovenské pesničky Vygumujem staré lásky a Kúsoček Páperia sa im páčili. V Bourges skončil týždňový zájazd. Nasledovala dlhá cesta domov – 1500km, a o deň na to už ďalšia cesta. Smer Maďarsko s inou formáciou. Rado Tariška, Michal Šimko, Robo Rist a Peter Lipa ml. Prvý koncert bol v tom najlepšom mieste u našich susedov.

BJC Budapest jazz Club je v sučasnosti tamojšia najzaujímavejšia scéna, kde len deň predtým hral Chris Potter a pred mesiacom tiež Kurt Elling. Ďalší deň cesta do Debrecínu a účinkovanie na tamojšom výročnom 40. ročníku Debrecen Jazz Days. Koncert bol na námestí. Jeho záznam a ozvučenie robilo Maďarské rádio, takže tí čo nemali šťastie vidieť ho naživo si ho budú môcť vypočuť tam. A cestou naspäť domov ešte koncert v Lučenci, na krtorom sa zišlo do 300 fanúškov.

Zdroj: Ovsenikova Katarina
Publikoval: Redakcia GREGI.NET