Koncert venovaný pamiatke Martina Ďurdinu!

Po síce krátkom ale bohatom a búrlivom živote príde trumpetista do pekla a z diaľky počuje hrať nejakú nebesky dobrú hudbu. Podíde bližšie a za rohom vidí ako nejaký big band “mastí” Gillespieho A Night in Tunisia.

Nemôže veriť vlastným ušiam a očiam pretože v kapele sedia od Charlieho Parkera cez Clarka Terryho až po Buddy Richa všetci jeho obľúbení muzikanti. Samotný Dizzi na neho mrkne a vyzve ho aby sa k nim pridal, práve sa uvoľnilo jedno miesto v sekcii. Trumpetista neváha, rýchlo sa rozbalí a hrá z plných pľúc. Keď už hodnú chvíľu točia dokola tému zneistie, nenápadne štuchne do Gillespieho a spýta sa kedy príde konečne kóda. Dizzi sa na neho usmeje:” There´s no Coda, we are in Hell.”

martin durdina koncert

Tento starý muzikantský vtip je vlastne skrátená historka o tom ako to všetko bolo. V prvom rade sme my všetci, Martinovi priatelia a kolegovia, mali radi jeho svojský humor. Vedel trefne vystihnúť situáciu a často nám tak spestriť to nekonečné čakanie na kódu. Prežil krátky, ale bohatý a miestami aj búrlivý život. Napriek tomu že preskákal rôzne “peripetie” boli to najmä tie svetlé momenty tej jeho typicky “ďurdinkovskej” ľudskosti a pozitívneho vyžarovania, ktoré utkveli v pamäti. Uvoľnené miesto v sekcii sa dá síce nahradiť ale ten počiatočný šok sa tak rýcho nevytratí a prázdnota tu ostane nastálo. Večer sme ešte spolu popíjali víno a doobeda nás zahalilo smutné ticho.

Stále čakáme kedy sa prebudíš z toho svojho typického doobedňajšieho off line módu a prídeš so slovami:”Pardon, ešte to stihame, ne?”. Maťo, tentoraz ty počkaj na nás. Ako poznamenala moja milá manželka, vieme že v Edene teraz prebieha pekelný žúr, a zajtra bude padať z oblohy manna s príchuťou whisky a nebeskej trávy.

KONCERT VENOVANÝ PAMIATKE MARTINA ĎURDINU
29. septembra 2014 – 19.30 TeleCafe, Medená ul.2 BA
CZ-SK BIG BAND MATÚŠA JAKABČICA & HOSTIA
(Silvia Josifovská – spev, Vlado Vizár – trbn, Dušan Húščava – tenor sax)
Rezervácia lístkov 7€ email: info@psproduction.eu alebo priamo na mieste Info na tel.č. 0915730754

Zdroj: Matej Salek