KnockOut 94 si dali názov podľa sumy na účte!

Stropkovská hudobná liga odštartovala štvrtý ročník prvými dvoma kolami. Vo svidníckom klube Holičstvo sa predstavilo desať kapiel, ktoré dostali príležitosť presvedčiť odbornú porotu v polhodinových blokoch. Pripomenieme, že po každom základom kole dostávajú súťažiaci odporúčania na postup do finále, pričom definitívna zostava finalistov sa uzatvorí až po vystúpení posledného interpreta.

V zozname prvého kola zaujala prepracovanou pódiovou šou alternatívna rocková formácia Born for reason. S tvorbou Zoltána Csontosa (gitara, spev), Tomáša Kalásza (bicie) a Attilu Gyüreho (basa, spev) sa môžu fanúšikovia zoznámiť napríklad prostredníctvom klipu k ich prvému singlu Mirror of Dreams. Program druhého kola odštartovali KnockOut 94. „Keď sme v podniku, ako sa hovorí, pri nealku, rozmýšľali nad názvom, gitarista Peťo prišiel s nápadom na KnockOut. Hoci sme boli s jeho návrhom spokojní, povedali sme si, že by sa nám k tomu hodilo ešte nejaké číslo, lebo ako sa neskôr potvrdilo, v Česku už funguje jedna kapela s týmto názvom. Dohodli sme sa, že si počkáme na účet a keďže sme platili 94, vtedy ešte slovenských korún, bolo rozhodnuté,“ vysvetľoval spevák a gitarista Matej Zvalený.

Knockout

Partia z Levoče sa pri svojom postupnom hudobnom vývoji našla v kategórii „neopunk-rock“, v ktorom sa im, podľa ich slov, dobré skladá a hrá. Vznik kapely sa datuje do roku 2007 a jej ambíciám padla za obeť aj sauna patriaca rodičom bratského dua Matej feat. Viliam Zvalený. „Párkrát rodičia skúšali využiť saunu na účel tomu určený, ale postupne to počas našich skúšok vo vedľajšej miestnosti vzdali a dnes z nej máme sklad pre nástroje,“ usmieval sa Matej Zvalený.

V najbližšej dobe má KnockOut 94 v pláne vyraziť na koncertnú misiu po Slovensku. Vôbec prvou autorskou skladbou a hneď aj úspešným singlom sa stala pocta ich alma mater Gymnáziu J. Francisciho-Rimavského v Levoči. Dodáme len názov – S úsmevom na strednej. „V prvom rade chceme koncertovať. Internet má síce skvelé možnosti, ale osobný kontakt s fanúšikmi plnohodnotne nahradiť nedokáže,“ zdôraznil M. Zvalený.

Po dvoch mesiacov skúšania v novom zložení zabodovala aj košická Agonica. Zostava okolo speváčky Viktórie Leškovej produkuje „alternative rock“ a porota v ich prípade ocenila predovšetkým kvalitatívny rozsah aranžmánov. Zaujímavosťou tiež je, že Peter Kočiš vymenil gitaru za sadru na ruke len pred pár dňami, no na jeho výkone to v žiadnom prípade poznať nebolo. S iným žánrovým spektrom sa predstavili The Smoukings z Prešova. Ich unplugged zniesol prísne kritéria nielen z inštrumentálneho hľadiska, ale upútali tiež spevácke linky s vokálmi. „Tento projekt je výsledkom nášho hudobného dospievania. Všetci sme si prešli metalom a hard rockom, no teraz sme si povedali, že sa chceme vydať inou cestou, na ktorej si nebudeme pred fanúšikmi zatvárať dvere. Náš prejav a komunikácia s publikum sú cielené a overené. Unplugged je v koncertnom svete ikona a vypočuje si ho každý bez rozdielu žánrov. Nebránime sa ani elektrickým gitarám, len si treba uvedomiť, že elektrická gitara nemusí byť iba o nadupanom zvuku. Hráme tak, aby sme medzi ľudí rozdali pokoj a navodili uvoľnenú atmosféru, preto sa vyhýbame rôznym pózam. Ak nájdeme priestor pre nástroje, ktoré toto kritérium svojim zvukom naplnia, brániť sa im nebudeme,“ vysvetľoval spevák a gitarista Miro.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Andrej Belovežčík
Publikoval: Redakcia GREGi.NET