Klaviristka Elena Letňanová vydáva unikátny hudobný portrét našej krajiny.

Nahrávka, ktorá mapuje niekoľko skladateľských generácií. Na slovenskom hudobnom trhu ich nenájdete veľa. Novinka vydavateľstva Hudobný fond si práve preto zaslúži označenie výnimočná.

Neľahkú výzvu zachytiť aktuálny výraz slovenskej vážnej hudby na seba vzala klaviristka, publicistka a pedagogička Elena Letňanová. Na albume nazvanom Plays Works by Slovak Composers sa predstavuje ako hudobníčka s unikátnou schopnosťou precítiť naliehavosť daného diela.

„Chcela som ukázať ako myslia slovenskí skladatelia. Hudobne a eticky. Na albume sú takmer všetky formy. Variačný princíp, aforizmy, tanec, bolero blues aj veľmi tiché a nežné polohy,“ opisuje nahrávku Plays Works by Slovak Composers Letňanová. Roman Berger, Miro Bázlik, Juraj Beneš, Peter Zagar, Tomáš Boroš a Iris Szeghy. Šesticu skladateľov spojila Letňanová do intenzívnej hudobnej výpovede. Hudobníčka s umeleckým presahom sa na očakávanom albume podľa vlastných slov nebráni rôznym skladateľským formám.

Letňanovej interpretačnú plastickosť si váži aj zahraničné publikum. Popri domácich festivaloch účinkovala napríklad v Ríme, Gente, San Franciscu, Katowiciach a Bacau. Jej klavírne recitály obdivovalo publikum v newyorskej Carnegie Hall, Washingtone ale aj v Holandsku, Belgicku, Anglicku či Japonsku. Ako sólistka má za sebou Elena Letňanová koncerty s mnohými špičkovými orchestrami (Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Čs. rozhlasu, Dayton Philharmonic Orchestra, Filharmonický orchester M. Joru v Bacau, Komorný orchester Bohuslava Martinů Brno a i.).

Intenzívne spojenie so šesticou skladateľov z novinky Plays Works by Slovak Composers nepotrebuje komentár. Citlivý poslucháč ho musí pocítiť už po prvých sekundách Bergerovej Soft November Music. Elena Letňanová nepoľavuje zo sugestívnej interpretácie a až do záverečných tónov Bolera-Blues pre klavír od skladateľky Iris Szeghy vás udrží v intenzívnom hudobnom zážitku. „Je to vlastne akýsi portrét krajiny a skladateľov, ktorí museli žiť pod jarmom ideológie, ktorá sa konečne vyparila,“ dodáva na adresu dramaturgie nosiča samotná Elena Letňanová. Album Plays Works by Slovak Composers vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond. Prezentácia CD sa uskutoční vo štvrtok 9. októbra o 15.00 hod v priestoroch klubu Hudobného fondu (Medená 29,Bratislava).

https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk

Elena Letnanova

Zdroj: Hudobný fond