Klavirista a skladateľ Valér Miko má nový album Conscious Being

Slovenský klavirista a skladateľ Valér Miko vydáva pod značkou Slnko Records album Conscious Being. Na vlastnú tvorbu si našiel priestor pri výučbe detí na základnej umeleckej škole a koncertovaní s Janou Kirschner, Martinom Geišbergom a Richardom Autnerom či skupinou Pressburger Klezmer Band. Nový album Valér Miko uvedie naživo 10. októbra v bratislavskom .klube pod lampou. 

Bdelosť alebo stopercentné venovanie sa jednej veci, mier, intimita či sloboda. Na tieto a ďalšie témy a hodnoty myslel Valér Miko posledných dvanásť mesiacov. Nové skladby a album sú vyjadrením toho, čo prežíva.

“Premýšľam nad tým, že by sme si mali vážiť čas, ktorý máme a byť naplno prítomní v tom, čo robime. Napríklad koncertný umelec musí pri hraní, tvorbe, na pódiu či v skúšobni vypojiť ostatné vplyvy, byť vo vlastnom svete a venovať sa len jednej veci. Potom môže vzniknúť niečo hodnotné,” myslí si Valér Miko.

Žánrovo a aranžérsky Valér Miko čiastočne nadväzuje na predchádzajúcu nahrávku Presence. Ide však o kompaktnejšie a ansámblovejšie dielo, opäť niekde na pomedzí džezu a vážnej hudby. Niektoré skladby vychádzajú z improvizácie, iné sú vopred komponované a v ich forme prevláda minimalizmus nad sólovaním.

Valér Miko sa posúva aj úplne novými smermi. Napríklad v skladbe Peace znie jednoduché a chytľavé klavírne intro, do ktorého esperantom spieva Martin Geišberg a postupne graduje do celokapelového finále s dychmi a sláčikmi.

Album Conscious Being vychádza 29. septembra na vinyle a digitálne. Jeho koncertné prevedenie môžete zažiť 10. oktobra v bratislavskom .klube pod lampou. 

Valér Miko – Conscious Being (vinyl): https://www.slnkorecords.sk/valer-miko/conscious-being
Valér Miko – Conscious Being (stream): https://slnko.lnk.to/ConsciousBeing
Valér Miko, Martin Geišberg – Peace: https://youtu.be/5s9oOb0sUqk?si=QfuCaNscIELCiWX
Valér Miko web: https://valermiko.net/ 

Zdroj: TS