Kiruna – prekrásny nový svet, dystopický dokument o ťažbe, vstúpi po premiére na 4 živloch do slovenských kín.

Takmer apokalyptický obraz oblasti pohlcovanej ťažobným priemyslom ukazuje dokument pozorujúci severošvédske mesto, ktorého časť sa prepadá kvôli ťažbe v neďalekom dole na železnú rudu. Vedenie ťažobnej spoločnosti sa rozhodlo nezastaviť výnosnú ťažbu a obyvateľov ohrozených štvrtí presťahovať. Debut švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy čaká 7. augusta premiéra na festivale 4 živly v Banskej Štiavnici. Film, ktorý mal premiéru minulý rok na prestížnom švajčiarskom festivale Visions du Réel a preletel niekoľko ďalších svetových prehliadok, vrátane ji.hlavského festivalu dokumentárnych filmov, vstúpi 13. augusta do slovenských kín.

Režisérka Greta Stocklassa z nakrúcania v meste za polárnym kruhom aj priamo v ťažobnom prostredí vyťažila uhrančivé filmové obrazy a na príklade troch protagonistov v súčasnosti žijúcich v zvláštnom medzičase, nápadito otvára témy presídľovania, tradície a vzťahu k určitému miestu. „Dystopický príbeh Kiruny je o vykorenených ľuďoch hľadajúcich domov vo vykorenenom meste. Vypovedá o odvrátenej strane celej vyspelej spoločnosti. Kiruna je miestom, kde sa stretáva ničivosť a ideálny svet prosperujúcej spoločnosti,“ okomentovala svoj celovečerný debut Greta Stocklassa, ktorá prišla do Česka študovať dokumentárnu réžiu na pražkej FAMU a snímka Kiruna – prekrásny nový svet je jej absolventský bakalársky film.

„Kiruna je symbolom života v neistote. Zdanlivo mimoriadna situácia ľudí žijúcich dvesto kilometrov za polárnym kruhom nie je v dnešnej dobe ojedinelá, ale naopak má mnoho spoločného s osudmi ľudí na celom svete. Univerzálnosť nášho filmu spočíva v schopnosti ukázať na podobné problémy človeka, ktorý musí opustiť svoj domov, nie však z vlastného rozhodnutia, no z donútenia vonkajšou silou,” vyjadrila sa producentka filmu Veronika Kührová. „Nová Kiruna má byť podľa predstáv radnice ukážkovým moderným mestom, kam sa budú chodiť pozerať ľudia z celého sveta, ale pre obyvateľov starej Kiruny to už nikdy nebude ‚naše’mesto,” doplnil  Kührovú spoluproducent zo spoločnosti Analog Vision Michal Kráčmer.

„Niečo nás na Kirune znepokojuje, niečo nie je v poriadku, bez slov a čistým vizuálnym jazykom to vyjadruje už celkom prvý záber vytvárajúci náladu oscilujúcu na pomedzí prenikavej dystopickej atmosféry a akejsi enigmatickej nadpozemskosti ako symbolickej ozveny prírodnej reakcie,“ hovorí o filme Matej Sotník, spoluzakladateľ mladej distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá film po premiére na 4 živloch uvedie do širokej slovenskej distribúcie.

Snímka Kiruna – prekrásny nový svet si vďaka festivalovým uvedeniam vyslúžila aj pozitívne ohlasy medzinárodnej kritiky, ktorá na filme oceňuje atmosféru, koherentnú formu, ako aj precízny dokumentárny štýl rozprávania. „Stocklasse sa podarilo to, o čo sa pokúša skoro každý dokumentarista. Vyvolať dojem, že divák je s hrdinami filmu doslova v ich kuchyni, ktorá sa má zakrátko naložiť na kamión, že sa s nimi vezie do hlbín ťažobného dolu, ktorého každoročná produkcia by pokryla stavbu šiestich eifeloviek. Ide o mimoriadne vyzretý debut, čo sa týka scenára, réžie, kamery či hudby,“ napísal Jan H. Vitvar pre renomovaný český týždenník Respekt.

Ešte pred distribučnou premiérou čaká Kirunu – prekrásny nový svet špeciálne uvedenie na bratislavských Ozvenách Ji.hlavy v letnom kine v Novej Cvernovke, kde organizátori MFDF Ji.hlava a Film Expanded pripravili v spolupráci s angažovaným mesačníkom Kapitál panel na tému „Dystopické aspekty ťažby“, ktorý ponúkne budúci utorok 11. augusta pohľad expertov na nástojčivé otázky, ktoré film otvára.

Aktuálny zoznam naplánovaných premietaní:

  1. august / 17:00 / 4 živly / Kultúrne centrum / Banská Štiavnica + diskusia
  2. august / 19:00 / Ozveny Ji.hlavy / Nová Cvernovka / Bratislava + diskusia
  3. august / 17:00 / Kino Úsmev / Košice
  4. august / Kino Lumiére / Bratislava
  5. august / Kino Mladost / Bratislava
  6. august / Kino Lumiére / Bratislava
  7. august / 19:50 / Kino Moskva / Martin
  8. august / Kino Lumiére / Bratislava
  9. august / 19:50 / Kino Moskva / Martin
  10. august / 20:00 / Kino Lastovička / Dubnica nad Váhom
  11. august / 20:00 / Kino Mier / Modra
  12. august / 21:00 / Hidepark / Nitra
  13. august / 20:00 / Kino Nicolaus / Liptovský Mikuláš

www.filmexpanded.com
Trailer na film
Facebook profil filmu
Facebook profil Film Expanded

Zdroj: TS