Kino Lumière po prestávke spúšťa Filmový kabinet špeciál venovaný režisérovi Wernerovi Herzogovi

Werner Herzog patrí k zásadným tvorcom nemeckej i svetovej kinematografie. Jeho tvorbu počas nasledujúcich dvoch mesiacov ponúkne vzdelávací cyklus Filmový kabinet v Kine Lumière. Uskutoční sa v kinosále Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) na Svoradovej ulici v Bratislave, v jednom z náhradných priestorov kina počas jeho rekonštrukcie. Filmový kabinet špeciál sa začne v stredu 12. apríla 2023 o 18.30 hod. a ponúkne dokument Môj najlepší nepriateľ (1999), ktorý Herzog nakrútil o svojom dvornom hercovi Klausovi Kinskom.  

Nemecký režisér Werner Herzog počas šiestich dekád nakrútil spolu takmer sedemdesiat hraných i dokumentárnych filmov. Jeho všestranná osobnosť sa neobmedzuje len na oblasť kinematografie, je aj režisérom opery či spisovateľom. Filmový kabinet špeciál predstaví jeho osobnosť pri príležitosti režisérových 80. narodenín, ktoré oslávil vlani v septembri.

„Dôvod okrúhlych narodenín je dobrou zámienkou pre usporiadanie retrospektívy. Technickým dôvodom je výborná organizačná súčinnosť s Goethe inštitútom. No skutočným dôvodom, prečo sme sa rozhodli venovať Filmový kabinet špeciál tomuto autorovi, je jeho aktuálna dôležitosť,“ hovorí estetik a filmový teoretik Juraj Oniščenko, dlhoročný lektor Filmového kabinetu. „Herzog veľmi pozoruhodným spôsobom prepája minulosť a budúcnosť. V súčasnej postfaktickej dobe, keď sa spoločnosť triešti do protipólov konzervativizmu hlásajúceho návrat k tradičným hodnotám na jednej strane a progresivizmu otočeného najmä do budúcnosti, takíto autori, prepájajúci históriu s ohľadom na súčasnosť a demaskujúci jej pseudohodnoty, sú zvlášť dôležití. Myslím, že to z Herzoga robí veľmi aktuálneho a hlbokého autora. Navyše sa mu to darí robiť nielen veľmi presne, ale aj príťažlivo pre diváka.“

Prvé stretnutie Filmového kabinetu sa uskutočnilo už vlani v septembri, jeho pokračovanie však prerušil požiar v priestoroch Kina Lumière. Filmový kabinet sa teraz vracia a ponúka päť programových blokov, ktoré sú príležitosťou spoznať Herzogovu mnohorakú tvorbu z historického, filmovo-teoretického, filozofického i spoločensko-politického hľadiska. Témou prvého stretnutia je Herzog vs. Herec, ktorá vychádza z premisy, že v dejinách kinematografie sa objavujú kongeniálne spojenia medzi hercami a režisérmi a poukazuje na zložitý tvorivý vzťah medzi režisérom Wernerom Herzogom a hercom Klausom Kinskim. Hoci ich pracovný vzťah bol búrlivý, nakrútili spolu päť celovečerných filmov. Počas večera sa premietne dokumentárny film s príznačným názvom Môj najlepší nepriateľ (1999), ktorý Herzog nakrútil po Kinského smrti o svojom vzťahu k nemu, plnom lásky i nenávisti.

Nasledujúce stretnutia Filmového kabinetu prinesú témy Herzog a pravda, Herzog vs. príroda, Herzogov jedinec, spoločnosť a americký sen či Herzog a kinematografia, súčasne sa premietnu hrané a dokumentárne Herzogove filmy Fitzcarraldo (1982), La Soufrière (1977) a Fata Morgana (1970), Stroszek (1977) a Nosferatu – fantóm noci (1978). „Pri zostavovaní programu sme sa prvotne nezamerali na unikátnosť premietania v zmysle slovenskej premiéry, ale na kľúčový význam filmu pre tvorbu a filmové myslenie tohto nie úplne na Slovensku prebádaného autora,“ dopĺňa na záver Oniščenko, ktorý bude divákov na stretnutiach s Herzogovým dielom sprevádzať.

Filmový kabinet špeciál: Werner Herzog sa koná od 12. apríla do 10. mája 2023, vždy v stredu o 18.30 hod. Stretnutia pozostávajú z lektorskej prednášky, projekcie filmu a diskusie po premietaní. Filmový kabinet je otvorený pre všetkých záujemcov. Cinepass, ktorý si zakúpili účastníci Filmového kabinetu špeciál minulý rok, je v platnosti a môžu ho využiť.

Viac informácií o Filmovom kabinete špeciál a program nájdete tu:
https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-13629/informacia-16165
https://cinepass.sk/kabinet/sk/tickets
https://www.facebook.com/FilmovyKabinet

Zdroj: SFÚ