Kino doma uvedie v cykle Music & Film v slovenskej premiére dokumentárny film Dunaj vědomí

Legendárna brnianska alternatívna rocková kapela Dunaj je späť. Jej členovia sa po dlhých rokoch znova stretli pri nakrúcaní filmu Dunaj vědomí (2019) režiséra Davida Butulu. Film mal svetovú premiéru na 23. MFDF Jihlava a v slovenskej premiére sa predstaví divákom vo virtuálnej kinosále Kino doma v stredu 15. decembra o 20.20 hod. Fanúšikom odhalí zákulisie kapely, lektorsky ho uvedie dramaturg cyklu Music & Film Kina Lumière Miro Ulman. 

„Skupina Dunaj patrila k tomu najlepšiemu, čo československý alternatívny rock ponúkal na prelome 80. a 90. rokov. Vydala šesť štúdiových albumov a ich hudba bola nadčasová a koncerty nezabudnuteľné,“ hovorí Miro Ulman. „Novembrový koncert Dunaj + Iva Bittová v Bratislave bol zrušený, a tak projekcia dokumentu Dunaj vědomí je jediná šanca, ako sa na Slovensku aspoň na filmovom plátne s Dunajom a ich hudbou stretnúť.“ Ide o dokumentárnu rivermovie, ktorá zachytáva príbeh kapely a zaznejú v nej mnohé ich legendárne piesne.

Kapela Dunaj vznikla v Brne a medzi jej členov patrila aj speváčka a huslistka Iva Bittová či bubeník Pavel Fajt. Charakteristickým pre jej zvuk bol hlas frontmana kapely, speváka a gitaristu Jiřího Kolšovského. Keď v roku 1998 ako 43-ročný zomrel na zástavu srdca, ďalší členovia sa rozhodli ďalej nepokračovať a venovali sa iným projektom. Dokopy sa dali po dlhých rokoch vďaka príprave celovečerného dokumentárneho filmu Dunaj vědomí. „Členovia kapely Josef Ostřanský, Pavel Koudelka, Pavel Fajt, textár Karel David a Vladimír Václavek sú odhodlaní zabudnúť na krivdy a nezhody z minulosti s cieľom spoločne odohrať pre svojich fanúšikov koncert na festivale v rumunskom Banáte,“ hovorí Ulman. „Počas nakrúcania sa plavili týždeň po prúde rieky, ktorá dala ich kapele meno. Jej vlny a tajomná príroda v jej okolí prinášajú medzi členov kapely spomienky na minulosť a reflexiu ich kariéry.“

V poeticky ladenom dokumente počuť podmaňujúce tóny 16-tich piesní kapely, sú medzi nimi napríklad Jednou, In the Flash, Cassiniho dělení, Prší, Dunaj alebo V černém. Režisér David Butula chcel nakrútiť „situačný portrét kapely, ktorá hrala mýtickú hudbu, aby sa časom sama stala mýtom.“ Vzniku filmu pomohol aj crowdfunding. Vyzbieralo sa vyše 205 000 českých korún a režisér Butula fanúšikom sľuboval, že „nebudeme spomínať a dojímať sa nad archívmi. Chceme spoločne prežiť to, čo sa deje práve teraz, tak ako to kapela cítila po celý čas.“

Po svetovej premiére filmu na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave pred dvoma rokmi sa Dunaj vědomí premietal za účasti kapely v ďalších mestách Českej republiky. „Na pražskú premiéru prišiel aj Wolkmar Miedtke, hudobný producent a zvukový majster, ktorý nahrával niektoré zo zásadných albumov kapely a vo filme spomína, ako po prvý raz počul Dunaj ako predkapelu Petra Hammilla. A keď začul intro z albumu Dudlay, zostal stáť úplne fascinovaný a mal husiu kožu,“ popisuje Ulman. Dunaj vědomí mal v Čechách online premiéru 12. mája 2020, online projekcia v Kine doma je jeho prvým uvedením na Slovensku. Vstupenky na projekciu za 3 eurá si je možné zakúpiť na stránke Kina Lumière.

Kino Lumière pre divákov v decembri pripravilo aj možnosť zakúpiť si darčekovú kartu Lumierka. Karta je nabitá kreditom na nákup vstupeniek na predstavenia v Kine Lumière, kredit je možné využiť v priebehu 12 mesiacov od dátumu vydania karty. Kartou sa dajú zaplatiť vstupenky na ľubovoľné verejné predstavenie v Kine Lumière, ktoré sa predáva cez pokladňu kina. V čase pandémie sa dá online zakúpiť tzv. virtuálna Lumierka, ktorá má elektronickú podobu. Pri kúpe virtuálnej Lumierky s kreditom 20 eur v decembri kupujúci získa voľný vstup na online predstavenia realizované vo virtuálnej kinosále Kina Lumière (kino-doma.sk) až do konca februára 2022.

Viac informácií:
Trailer filmu Dunaj vědomí
Dunaj vědomí na stránke Kina Lumière
FB event a profil cyklu Music & Film
Oficiálny FB filmu Dunaj vědomí
Virtuálna kinosála Kino doma
Darčeková karta Lumierka

Zdroj: TS