Katka Vrábelová sa pripravuje na nové dobrodružstvo – cestu okolo sveta na motocykli!

Prešovčanka Katarína Vrábelová priťahuje adrenalínové dobrodružstvá ako magnet. Prvýkrát sa vybrala za hranice Slovenska v šestnástich. Jej prvou destináciou bol Londýn, kde strávila tri mesiace a anglická metropola ju „pokrstila“ teroristickým útokom zo 7. júla 2005. Po sérii explózií v metre a pri výbuchu autobusu na Russellovom námestí zahynulo 50 ľudí a ďalších 700 bolo zranených.


„Linkou, na ktorej teroristi vyhodili autobus do vzduchu, sme cestovali aj my, preto som mala obrovské šťastie, že som v ňom vtedy nesedela. Zo Slovenska som nič podobné poznať nemohla, preto to bol hneď na začiatok naozaj silný zážitok,“
vrátila sa v spomienkach k 7. júlu 2005 K. Vrábelová.

Ďalšie týždne jej pobytu na Britských ostrovoch sa už niesli v pokojnom duchu. Spoznávala miestnu kultúru, zdokonaľovala sa v jazyku, konfrontovala sa s novým životným štýlom a nakoniec si domov odniesla spomienky, ktoré v nej iba utvrdili túžbu ďalej spoznávať svet. „V Londýne bolo všetko pre mňa nové, a to ma fascinovalo. Jednoducho, povedala som si, že chcem vidieť viac,“ poznamenala Katarína.

Katka Vrábelová

Strednú školu strávila nad mapami a cestopismi. Spolužiačka z lavice, ktorá už nevydržala počúvať Katarínine vízie o cestovateľských plánoch, jej darovala 2 000 Eur a zároveň vyhlásila zbierku. Vďaka pomoci od rodiny a priateľov sa mladá cestovateľka vybrala do Ázie. Prvou zastávkou bolo Thajsko, potom prišiel na rad Laos a Vietnam, kde si kúpila motorku Hondu Win. „Chcela som sa na nej cez Indiu vrátiť domov, ale na čínskej hranici mi povedali, že ma cez Čínu nepustia. Preto som sa vrátila a cez Indiu som sa postupne dostala do Nepálu, Indonézii a Malajzie,“ opísala trasu K. Vrábelová.

V Ázii sa zdržala deväť mesiacov. Podľa vlastných slov, žila skromne, pracovala za jedlo a ubytovanie. Cestovala spolu s ďalšími dobrodruhmi, ktorých stretávala z celého sveta a pokiaľ sa dalo, prespávali napr. v komunitách na pláži. „Mohla som si zarobiť aj pekné peniaze, ale to by som musela sedieť zavretá v kancelárii, čo nebol cieľ mojej cesty,“ vysvetlila K. Vrábelová.

Podobne, ako v Anglicku, aj v Bangkoku zažila situácie spojené s ľudskou brutalitou, o ktorú sa postarali vládne vojenské jednotky a demonštranti známi pod názvom Červené tričká. V situácii, kedy màtvi a zranení pribúdali na zozname každý deň, nebolo jednoduché užívať si cestovateľskú slobodu, ale Katarína zvládla aj túto skúšku. „Keď človek cestuje, berie nebezpečenstvo a riziko s tým spojené ako samozrejmosť. Stačí byť len opatrnejší, vyhýbať sa zónam, kde to práve vrie a zbytočne neriskovať,“ odporúča mladá Prešovčanka.

Cieľom jej ciest bolo zoznámiť sa s miestnou kultúrou „v priamom prenose“ na ulici od ľudí. Keďže sa prioritne nesústreďovala na svetoznáme historické pamiatky, spoznávala život domorodcov v bezprostrednom kontakte s nimi. V tomto smere ju najviac šokovala India. „Veľmi mi pomohlo, že som sa nedostala hneď do Indie, ale začala som Thajskom, kde sa mi zvykalo ľahšie na miestny spôsob života. V Indii na mňa v silnom kontraste zapôsobili chudoba a špina. Priznám sa, že to bol pre mňa veľmi silný impulz zamyslieť sa nad životnými hodnotami. Dokážeme si pokaziť deň, ak na raňajky nedostaneme náš obľúbený hamburger, pritom niekde na druhej strane sveta zomierajú ľudia od hladu…,“ zdôraznila K. Vrábelová.

Popri cestovaní sú druhou Kataríninou vášňou motocykle. K prvému sa dostala vďaka náhode, keď s otcom išli kupovať skúter. „Po dvoch mesiacoch presviedčania som povedal, fajn, poďme sa pozrieť na skúter. Katka je však dosť vysoká a keď si na neho sadla, vyzerala na ňom dosť komicky. Nakoniec sme sa po domácej porade rozhodli pre motorku,“ zaspomínal si s úsmevom otec K. Vrábelovej.

Spoločný prienik medzi cestovaním a motocyklami jej pomohol nájsť Igor Brezovar, rodák zo Slovinska žijúci v Českej republike, ktorý precestoval svet práve na motorke. Katarína sa v septembri plánuje vydať na cestu okolo sveta. Využiť chce skúsenosti z Thajska a Vietnamu, ktoré už precestovala na dvoch kolesách. Začne v Afrike a po východnej strane „čierneho“ kontinentu sa chce dostať do Kapského Mesta. „Afrika je pre mňa najväčšou výzvou. Mám pred ňou rešpekt, ale na druhej strane sa na toto dobrodružstvo veľmi teším. S trasou mi veľmi pomohol Igor, s ktorým sme sa snažili vyberať čo najbezpečnejšie krajiny a tiež sme sa chceli vyhnúť napr. obdobiu dažďa,“ vysvetľovala K. Vrábelová.

Katka Vrábelová

Z Afriky sa trajektom prepraví do Argentíny, odtiaľ bude pokračovať na sever a zastaví sa až na Aljaške. Keďže v tom čase bude zima, plánuje sa vrátiť domov, spracovať výstupy z už precestovanej trasy a v jari by pokračovala ďalej. Časovo si žiadne limity Katarína nedáva, jej víziou je spoznať svetové miesta a kultúry, podobne ako tomu bolo v Ázii, prostredníctvom autentických zážitkov. „Rada by som sa sústredila najmä na pocity žien, lebo toto mi pri podobných výpravách chýba. V Ázii som si všimla, že miestne ženy sú spokojné, hoci na nás v Európe to môže pôsobiť inak. Chcem sa s nimi rozprávať a spoznať ich pocity bez toho, aby mi ich niekto fabuloval,“ určila si vlastnú cestu odvážna cestovateľka.

V rámci svojej misie chce Katarína šíriť aj posolstvo občianskeho združenia My sme svet, ktorého náplňou je rozvíjať kreatívne činnosti, aktivity šikovných mladých umelcov a podporovať kladný vzťah k umeniu a kráse, prírode a životnému prostrediu, tak aby každý prispel k celkovej harmónií nášho sveta. „Keď budem jazdiť po svete, chcem sa nechať všade, kde sa zastavím, odfotiť so ženami v ich tradičnom oblečení. Na každej fotografii budeme držať povraz a zo všetkých fotiek nakoniec vyskladám jednu veľkú koláž, čím symbolicky vyjadrím, že všetky ženy na svete sú prepojené spoločnou krásnou ženskou silou,“ dodala na záver K. Vrábelová.

                                       
Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET