Katka Koščová nahrala nový autorský album po dlhom čase, ale rekordne rýchlo.

Speváčka Katka Koščová pripravuje po piatich rokoch vydanie nového autorského CD s názvom Oknom. Prácu v štúdiu už má za sebou, nahrávka vo finálnej podobe uzrie svetlo sveta v septembri 2014. Nahrávanie albumu zabralo len 5 dní, za čo Katka vďačí vynikajúcim hudobníkom a profesionálnemu nahrávaciemu štúdiu Klakson v Košiciach.

Ako sama hovorí: „Po piatich rokoch ma prestalo baviť spievať stále tie isté pesničky, potrebovala som zmenu, aj keď to trochu trvalo. Som nadšená zo spolupráce so skvelými muzikantmi, ktorí z tých mojich nápadov dokázali vytvoriť piesne, ktoré ma tešia a ktoré ma nesmierne baví interpretovať.“

foto_1

Nahrávka sa pohybuje v okolí žánrov ako je šansón, jazz, folk, ale ako Katka rada hovorí: „Sú to v prvom rade pesničky, nechcem ich nijako škatuľkovať. Album sme nahrávali len pár dní, chceli sme docieliť živý, možno až koncertný zvuk, preto celá kapela nahrávala spolu naraz. Túžili sme zachovať takú tú lajfkovú špinu a život, preto je na albume minimum strihov a ladenia.“

Nový album bude obsahovať 13 pesničiek, ktoré si Katarína v prevažnej miere otextovala sama a hudobne sú spoločným dielom speváčky a klavíristu Daniela Špinera. Na albume sa ale objavia aj 2 texty známeho českého textára Michala Horáčka, s ktorým Katka spolupracovala ako autor hudby a interpret aj na jeho ostatnom projekte Český kalendář (cena Anděl za najpredávanejší album roku 2013 v ČR), tiež je občasným hosťom Horáčkovho koncertného programu Mezi námi. Ďalším už tradičným textárskym hosťom je Silvia Kaščáková. Jednu pieseň albumu hudobne pripravil Martin Husovský z kapely Komajota, rovnako jedno zhudobnenie má na albume Ján Knapík.

Zostava profesionálnych hudobníkov, ktorí nové CD nahrali začína menami Daniel Šoltis / bicie (Vertigo, I.M.T. Smile, Steve Walsh Band, Yvonne Sanchez), Rasťo Uhrík / kontrabas (Jana Kirschner, Lanugo, Vertigo), Daniel Špiner / klavír (Katka Koščová, Andrej Šeban), Peter Tomko / gitary (Marián Čekovský, Los Masakeros). Akordeón nahrával vynikajúci Michal Červienka, ktorý bude tiež hosťom pripravovanej koncertnej šnúry v rámci uvedenia CD.

Katka už nejaký čas hráva časť novej tvorby na svojich koncertoch, dve ochutnávky v podobe demonahrávok zo skúšobne zverejnila tiež na youtube.com.

Už začiatkom júla pripravuje Katka spustenie predpredaja albumu, kde zverejní hudobné ukážky albumových verzií všetkých pesničiek.

Zdroj: Michal Pivovar