Karnivool + Haelo: Reportáž

Október bol na výborné koncerty bohatý asi ako žiadny iný mesiac v tomto roku (pokiaľ nepočítame festivaly, kde však vystúpenia svojich obľúbencov nemáte šancu prežiť tak intenzívne ako medzi stenami klubu).

Pomyselnou čerešničkou na torte však pre mnohých znamenal stredajší výlet do Viedne (30. 10. 2013) za jednou z najzaujímavejších a najoriginálnejších kapiel súčasnej gitarovej scény. Austrálski Karnivool nás v tomto roku obšťastnili novým albumom „Assymetry“, ktorý opäť ašpiruje na pozíciu albumu roka pre tých, ktorí hľadajú v hudbe vždy viac ako len každodennú kulisu v slúchadlách po ceste do práce či školy.

img_8028

Na tejto kapele je zaujímavé to, že žiadny ich album nie je taký, ako jeho predchodca a pritom aj tak na 100% stále viete, že sú to práve oni. Je jedno či títo Austrálčania burácajú v tvrdometalových rytmoch, počítajú v progových stupniciach, post rockovo hypnotizujú alebo smútia v  grungeových refrénoch, vždy sú to oni a žiadna ich tvár vám nepríde ako neprirodzená alebo nedajbože falošná. A práve vďaka tejto pestrosti vám aj ich hodinu a pol trvajúci koncert príde veľmi krátky. Skoro ako keby ste ani nestihli mihnúť okom.

Chcete viac, no nedá sa. Čo napísať o výkone jednotlivých členov? Každý z nich bol absolútnym pánom svojho nástroja (prípadne nástrojov J ) takisto ako aj priestoru na pódiu. Najviac pozornosti však na seba isto pútal spevák Ian Kenny. Aj keď bol skôr skúpy na slovo, čo bolo pravdepodobne zapríčinené aj klasicky chladnejšou odozvou rakúskeho publika, predsa vám jeho pódiová prezentácia, absolútne zbavená prázdnych rockových póz, musela byť sympatická. Čo dodať k setlistu? Veď ako poznamenal známy, je zbytočné vymenovať skladby ktorými nás kapela ešte mohla obšťastniť, pretože by ste pravdepodobne skončili pri vymenovaní celej tvorby, preto len skonštatujem, že počas koncertu zazneli prevažne veci z ostatných dvoch albumov (pre mňa vrchol vystúpenia predstavovali piesne „Simple Boy“ a „Eidolon“). Nič to však nemení na fakte, že vystúpenie Karnivool patrí medzi tie najlepšie aké som mal možnosť zhliadnuť nielen v tomto roku.

img_8185

Aby bol report kompletný, patrí sa pripomenúť si aj predskokana, ktorým boli maďari Haelo, predstavujúci na tomto koncerte svoje čerstvé EP „A New Beginning“. Hudbou na pomedzí nu-metalu a crossoveru skvelo zapadli do dramaturgie koncertu a určite si získali svojím výborným predstavením nejedného nového fanúšika. Ich prítomnosť len podtrhovala fakt že Karnivool nenechávajú nič na náhode a sú dôslední aj pri výbere kapiel, ktoré majú tú česť s nimi zdieľať pódium.

Fotky z koncertu nájdete tu: Karnivool | 30.10.2013 | Szene club | Viedeň | Foto: Jana

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana