Kapela U.K.N.D skončila vo väznici!

Nitrianska kapela U.K.N.D je na scéne už 16 rokov. No koncert, ktorý nedávno absolvovala, bol v jej kariére premiérový. Štvorica sa predstavila za múrmi sabinovskej väznice.

Pozvanie na netradičné miesto prišlo jedného dňa poštou. „Známy, ktorý organizoval festivaly a koncerty, tam má na nejaký čas prechodný pobyt. V liste mi napísal, že vo väznici je nuda a že rocková hudba by podľa neho zdvihla odsúdeným náladu. Tak sme sa o to pokúsili,“ vysvetlil gitarista Dalibor Daňko.

Príprava koncertu a komunikácia s príslušníkmi oddelenia výkonu trestu bola bezproblémová, napriek tomu, že v takomto zariadení platia prísne pravidlá. Všetko sa podarilo a kapela sa 1.9.2012 postavila pred takmer dve stovky odsúdencov v modrých mundúroch. Koncert v sabinovskej väznici však vôbec nevyzeral ako legendárne vystúpenia Johnnyho Casha v amerických väzniciach, ktoré absolvoval v 60. rokoch. „Všetci boli ticho. Ako keby sme ani my ani oni nevedeli, čo si môžeme dovoliť. Aj by sa bavili, no bol tam dozor. Bola to zaujímavá skúsenosť,“ povedal krátko po opustení brán zariadenia spevák Štefan Višňovský. Ten voľakedy túžil ísť za mreže – na týždeň, na mesiac. „Dnes som si tam dal obed, bol dobrý, v niektorých reštauráciách varia horšie, ale nie je čo závidieť a už po takom pobyte netúžim,“ dodal.

Členovia kapely U.K.N.D boli po koncerte ako obarení, miešali sa v nich rôzne emócie. „Vôbec to nebolo veselé, ale je to prostredie, kde to asi nemôže byť veselé. No myslím si, že to pre nich bolo minimálne ozvláštnením dňa,“ dodal Višňovský. Podľa informácií, ktoré kapela dostala pár dní po koncerte priamo od pedagogičky zariadenia, ohlasy medzi odsúdenými boli veľmi pozitívne. Pre ich spojenie s vonkajším svetom by bolo veľmi prospešné, keby sa vo väzniciach takéto akcie konali častejšie.

Hoci táto skúsenosť nebola pre U.K.N.D zárobkovou, chalani už teraz premýšľajú o ďalšom podobnom koncerte. Kým sa uskutoční, plánujú zorganizovať zbierku prečítaných kníh, predovšetkým motivačnej literatúry, ktorá podľa nich bude odsúdeným na osoh.

Zdroj: Nikoleta Kováčová – PR U.K.N.D