Kapela Tata Bojs exkluzivně na Štěrkovně Open Music zahraje Nanoalbum

Legendární koncepční album kapely Tata Bojs opět zazní živě. Hudebníci nahrávku z roku 2004, za kterou dostali řadu ocenění, totiž znovu nazkoušeli a exkluzivně ji odehrají příští týden na festivalu Štěrkovna Open Music v Hlučíně na Opavsku. Koncert dlouhý víc než 90 minut budou doprovázet vizuální efekty. Ale nezazní na něm jen úspěšné album. Prostor dostanou i největší hity z pětatřicetileté existence Tata Bojs. Kromě tohoto mimořádného projektu na festivalu od 27. do 29. července vystoupí i Lucie, Chinaski, Mirai či Pražský výběr.

„Nanoalbum je jedna z mých neoblíbenějších desek. Přesně si pamatuji, co jsem zrovna dělal, když jsem ji slyšel poprvé,“ řekl pořadatel festivalu David Moravec. Kapela Tata Bojs na Štěrkovně Open Music vystupovala několikrát. Naposledy v roce 2021, kdy právě nápad oživit Nanoalbum v koncertní podobě vznikl. Pořadatelé to kapele nabídli a ta dlouho neváhala. „I nám to přišlo zajímavé. Máme rádi výzvy, a navíc tohle je zpestření vrcholu koncertní sezóny,“ uvedl Cais.

Poslední zkouška se konala tento týden. „Máme nazkoušeno. Dostali jsme se v čase o 19 let zpět. Myslím, že to všechno funguje,“ řekl Cais krátce po ní. Kvůli přípravám na koncert na Štěrkovně Open Music si celé album po řadě let znovu poslechl. „A musím říct, že jsem byl vlastně příjemně překvapen. Zas tolik to nezestárlo,“ doplnil.

Nanoalbum pražští Tata bojs vydali v roce 2004. Označili ho za „koncepční“. Ve všech skladbách se totiž prolíná příběh několika postav – chlapce iToma, dívek Elišky a 90-60-90, elektronického psa Hala a docenta Tečky. Ve stejném roce kapela ovládla vyhlášení výročních cen Akademie populární hudby Anděl 2004. S nahrávkou Nanoalbum zvítězili v kategoriích Skupina roku, Album roku – rock, Videoklip roku a Nejlepší zvuková nahrávka roku.

Festival Štěrkovna Open Music se podobným projektům věnuje dlouhodobě. V minulosti do programu například zařazoval souboje balkánských dechovek, Tomáše Kluse propojil s pěveckým sborem Permoník. Ve své produkci zrealizoval projekt Symphonic Danc Music, kde Janáčkova filharmonie Ostrava, Dj Lowa, Dasha a řada dalších hudebníků zahráli a zazpívali největší hity taneční hudby. „Našim heslem Festival mimořádných projektů se chceme odlišit od konkurence. Nabídnout návštěvníkům něco, co jinde neuslyší,“ doplnil Moravec.

Zdroj: TS