Kapela SOLE zložená z etablovaných jazzových hudobníkov a speváčky Júlie Kozákovej predstaví počas turné po Slovensku a Česku svoj žánrovo unikátny album ELOS

Koncert kapely SOLE 29. 2. 2024 v koncertnej sieni Klarisky zaháji turné, ktoré prebehne počas marca roku 2024 v rôznych krajoch Slovenska a Českej republiky. Koncerty budú zaujímavé tým, že kapela uvedie do života svoj žánrovo unikátny debutový album ELOS. Na albume kapela vo svojej tvorbe čerpá z tradičných piesní rôznych krajín a primiešava do nich nové prvky a farby, čím vzniká jedinečná fúzia jazzovej a ľudovej hudby. Debutový album „ELOS“ je hudobnou výpoveďou, ktorej melódia a text sprostredkováva odkazy z rôznych kútov sveta.

Ľudia sa budú môcť tešiť na Júliu Kozákovú známu predovšetkým vďaka albumu Manuša (2022), ktorý vyhralo cenu Radio_Head Award za „Najlepší slovenský world music album“, klaviristu Ľudovíta Kotlára, ktorý nahral oceňovaný album Hangin‘ spoločne s Waynom Escofferym akordeonistu Filipa Urdu, držiteľa ceny Nové tváre slovenského jazzu, kontrabasistu Ľubomíra Gašpara, držiteľa ceny Radio_Head Award za „Najlepší slovenský world music album“ a bubeníka Juraja Rašiho, ktorého možno poznať napríklad z nahrávky Tibor Feledi Quartet “Common Playgrounds” ktorázískala Radio_Head Award v kategorii “Jazzové album roku”.

Album ELOS vychádza 1. 3. 2024 pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva CPL Music. Elegantnými úpravami ľudových piesní vytvára nový vokálno-inštrumentálny svet, kam vťahuje poslucháčov širokého spektra. Júlia Kozáková spieva v rómskom, bulharskom, španielskom, švédskom i slovenskom jazyku v sprievode hudobných aranžmánov, ktoré plynule prepájajú východoeurópsky jazz, andalúzske flamenco, zambu z Argentíny, či rómske a balkánske vplyvy. Aranžmán je vždy založený na voľnej džezovej forme. Toto organické spojenie spevu, piana, akordeónu, kontrabasu a bicích vytvára živelnú dialógovú hudobnú výpoveď. Dostupný je už prvý singel z albumu s názvom Vi Ska Dansa Med Sara: https://shorturl.at/cixBF  

Album bol nahraný v nahrávacom štúdiu SONO DOUPE Records. O mix a master sa postaral Ľuboš Brtáň a o editáž PUNTIGEM. Texty k piesňam napísala Eva Thonhauserová a o grafické spracovanie sa postaral Jakub Mikula. Fotografie k albumu nafotila Dorota Holubová. Album vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia. Uvedenie albumu a koncertné turné je realizované pomocou finančnej podpory Nadácie SPP, SOZA a Fondu na podporu umenia.

Po otváracom koncerte v Bratislave, kapela navštívi Českú republiku, kde 2. marca odohrá koncert v pražskom klube Jazz Dock. Následne sa vydá naprieč regiónmi Slovenska – 8. marca vystúpi Sole vrámci koncert Mikulášskeho Jazzového Festivalu, 12. marca odohrá koncert v Novej Baňi v kine Vatra, 13. marca v Banskej Bystrici v centre nezávislej kultúry Záhrada, 15. marca v Novom Meste v klube Blue Note a 16. marca v Prešove v klube Wave. Turné zakončí koncertom 17. marca v Košiciach v centre umeleckej kreativity Tabačka.

LÍSTKY:
29/2 Bratislava https://bit.ly/3uBkjw8
2/3 Praha https://bit.ly/42I9rJm
8/3 Liptovský Mikuláš https://bit.ly/3UI7F96
13/3 Banská Bystrica https://bit.ly/3HZQ8BU
15/3 Nové Mesto Nad Váhom https://bit.ly/3OOdFcD
16/3 Prešov https://bit.ly/3ONQfV3
17/3 Košice https://bit.ly/3OREyMT

Facebook: https://www.facebook.com/soleslovakia
Instagram: https://www.instagram.com/sole_band/

Zdroj: TS