Kapela Marhule skĺbila estetiku retro videohier a protivojnový manifest

Prince of Prievidza, Míny z Windowsu 3.1 či 8bitové nintendovky zasadené do súčasnosti. K tomu “cameo” internetových celebrít ako Pišta Lakatoš či Ladislav Meliško. Nitrianska antipunková kapela Marhule si zvolila svojskú estetiku pri zobrazení aktuálnych udalostí. Okrem kombinácie rôznych vizuálnych prvkov nesie nový počin skupiny aj dôležitý odkaz – že “loď” nikam neodišla.

Pod loďou sa samozrejme rozumie útok ruskej vojnovej lode na Hadí ostrov, počas ktorého zaznela slávna veta “Russkij vojennyj korabľ, idi na chuj!” Napriek (a azda aj vďaka) hrubému vulgarizmu sa stala celonárodným mobilizačným prvkom a symbolom odporu proti ruskej okupácii. Práve túto frázu sa rozhodla kapela Marhule spracovať ako motív piesne a “prerýmovať” ju do slovenčiny – Loď, do pi*i choď”.

Frontman kapely Bilbo opísal motivácie napísať túto pieseň v telegrame, ktorý zaslal do redakcie: “LOD SYMBOL INVAZIE STOP VOJNA STOP RUSKO STOP LOD CHOD JE PEKNY RYM STOP”. Z toho sa dá usúdiť, že práve loď je pre autorov piesne symbolom vojny, ktorá stále trvá, ale v slovenčine je zaujímavá aj zvuková zhoda týchto slov. 

Spracovanie klipu je charakteristické pomerom strán 4:3, čierno-bielym prevedením a tiež chaotickým strihom, ktorý, súdiac podľa telegramu, bol autorský zámer: “KLIP CHAOS VOJNA CHAOS STOP” nechal sa počuť Bilbo. 

Nový singel kapely je tzv. “posledným varovaním” pred vydaním druhého albumu, ktorý má naplánovaný krst na 5.8.2022 a bude niesť názov Odvrátená strana chleba.

Facebook https://www.facebook.com/k.marhule
Instagram https://www.instagram.com/kapelamarhule/
Bandcamp https://marhule.bandcamp.com/
Spotify https://spoti.fi/3PyoLBb
Youtube https://www.youtube.com/c/MarhuleMusic
Blog http://marhulovyblog.blogspot.com/

Text: Samo Straniansky
Foto: archív kapely