Kapela JAMARON natočila klip o boji s depresí

Skupina Jamaron, o které bylo v posledních dnech bohužel slyšet hlavně kvůli tragickému úmrtí baskytaristy a producenta Filipa Karlíka, zveřejňuje singl a videoklip s názvem “Jizvy”, který poukazuje na problematiku sebepoškozování a boj s depresí. Singl skupina nahrála ve studiu ještě v plném počtu, ale klip se natočil již bez zesnulého baskytaristy Filipa, který se na vytvoření písně podílel mimo jiné i jako producent.

Třetí singl po vydání úspěšného alba Generace zastihl Jamaron v bolestivé situaci, i přes nepřízeň osudu chce ale skupina aktivně tvořit a koncertovat. Nejen že skupina 25.října odehraje v pražském Lucerna Music Baru koncert na počest 10 let své existence, ale nedávno oznámila, že své desetileté výročí bude slavit také na svém turné napříč republikou. “10 LET TOUR” odehrají Jamaron v “původní sestavě”.

“Nechceme jet bez Filipa, a proto bude na pódiu hrát alespoň pomyslně s námi – v podobě originálních basových linek, které on sám v minulosti ve studiu nahrál.” vysvětluje bubeník Václav Hejda. “Přijde nám to jako nejlepší způsob, jak Fílovi vzdát hold,” doplňuje zpěvačka a frontmanka Marie. “Na některé koncerty z 10 LET TOUR nám zbývá už jen pár vstupenek”, uvádí manažer skupiny Ondřej Dostál. Na cca polovině koncertů “10 LET TOUR” vystoupí jako speciální host kytarista a zpěvák Láska. Kompletní seznam koncertů najdete na webu skupiny. (jamaron.cz)

“Dokončení písně Jizvy nám zabralo a asi nejvíce času ze všech našich songů” uvádí opět Ondřej Dostál. “Nekonečně dlouho jsme polemizovali s textem, měnili obsah, nechali si radit od producentů a trvalo skoro rok a půl, než skladba dozrála”, doplňuje Jakub Dostál. “K napsání textu mě inspirovaly setkání s lidmi, u nich jsem si všimnul právě nenápadných jizev na zápěstí,” vysvětluje autor textu Ondřej. “Síla okamžiku se postarala o inspiraci, a vědomí toho, že si člověk ve chvíli největší tísně chce sáhnou na život, mě inspirovala k prvním slovům a melodii refrénu”, uvádí na pravou míru Ondřej.

“Na textu písně jsme se ale tentokrát podíleli všichni tři sourozenci,” vysvětluje Marie. “Chtěli jsme, aby byla i přes změny zachována původní myšlenka skladby – motivace lidí s depresemi utišit svůj vnitřní boj právě fyzickou bolestí” dodává Ondřej. 

Komplikované natáčení, na kterém skupina spolupracovala s filmovým štábem a které vyžadovalo množství příprav, bylo naplánováno na 10. září, tedy pár dní po oné tragické události. Nakonec se skupina rozhodla, že i přes bolestivou ztrátu kamaráda a kolegy natáčení zrealizuje. “Celodenní natáčení bylo pro skupinu nesmírně vyčerpávající a některé pasáže, jsme museli opakovat, protože pro nás byla ztráta opravdu bolestivá” dodává Ondřej. Na videoklipu se tentokrát podíleli režisér Matěj Říha (Papa Pech) a kameraman Patrik Splork, kteří za sebou mají úspěšné projekty pro umělce jako Marpo, Sebastain nebo Vesna. O produkci skladby se mimo Jakuba Dostála a Filipa Karlíka postaral Damian Kučera, v jehož studiu se skladba natáčela.

O kapele Jamaron

Jamaron založili v roce 2013 sourozenci Jakub, Marie a Ondřej Dostálovi, proto tedy JaMarOn. Součástí pětičlenné sestavy je bubeník Václav Hejda a do 6.září 2023 po tragické smrti Filip Karlík. Za roky svého fungování vydala tři studiová alba: Nahá (2016), DOMA (2019) a Generace (2022) nahrané ve studiu SONO Records, které v dubnu 2022 pokřtila v Lucerna Music Baru. Fotky, videa ze zákulisí a další informace o kapele můžete sledovat na Instagramu: @jamaronofficial nebo Facebooku: Jamaron (@jamaronofficial)

Singl na Spotify: https://spotify.link/wzBh3MeLWDb
Videoklip na YouTube: https://youtube.com/watch?v=2xgVo3ldrAQ&si=R31wYJm1ZRk5KnMr

Zdroj: TS