Kapela Dora dáva nový význam ľudovej piesni v novinke Kde si bola?

Kapela Dora sa etablovala na slovenskej scéne pretváraním a prepájaním ľudových piesní s modernou dobou. Tentoraz prichádza s novinkou Kde si bola?, ktorej nielen vdýchla hudbu s rockovým podtónom, ale aj našla v textoch skryté významy a v nich paralelu medzi minulým a terajším svetom. Singel vychádza s príbehovým videoklipom, znázorňujúc aj významovú tretiu slohu, ktorá však v ľudovke absentuje. 

Skladba Kde si bola? predstavuje aranž na ľudovú pieseň Anička, dušička, kde si bola. „Ostali sme verní tomu, čo robíme doteraz. Zobrali sme ľudovú skladbu, hlavne text a melódiu, a prekopali ju od základu a taktiež aj význam textu sme otočili do modernej doby, v ktorej žijeme. A pýtame sa v nej Aničky, kde si bola?“ s úsmevom hovorí gitarista a producent Tibor Seidl.

Zaujímavosťou je, že pri vzniku aranžmánu Tibor Seidl predpokladal tri slohy, ako pri väčšine ľudových piesní, a vychádzal z toho, že posledná je len menej známa. „Avšak zrazu som zistil, že nejde o tri slohy, ale dve, čo ma veľmi zaskočilo, nakoľko som si to v hlave zaranžoval už na tri a dve boli málo. Začal som riešiť, čo stým, hľadal som na internete či naozaj nie je nejaká tretia sloha, no nič som nenašiel,“ objasňuje Tibor Seidl, čo ho doviedlo premýšľať nad významom textu a na jeho základe vytvoriť aj tretiu slohu, ktorou posunul dej textu ďalej.

Ľudovka Anička, dušička, kde si bola tak získala nový rozmer a obrátila jej zaužívaný význam, ktorý kapela premietla aj do videoklipu. Postavy Aničky a Janíčka si zahrali Diana Kicová a Alex Kukla, stvárňujúc dialóg piesne aj s nečakaným rozuzlením ústiacim z tretej slohy. Premietnutý v modernej dobe poukazuje na to, že súčasné partnerské vzťahy majú veľký problém v zotrvaní, pretože je veľa lákadiel a možností na neveru, ako telefóny či sociálne siete. „Zobrali sme si preto Aničku ako tú, ktorá bola neverná a bola sa flákať v bare a tam prestriedala všetkých členov kapely Dora. Je to vlastne obdobný klip ako To ta Heľpa, kde to bolo naopak a chlap bol ten neverník,“ ozrejmuje Tibor Seidl, ktorý zastrešoval scenár a réžiu.

O kameru a strih sa postaral už po tretíkrát Matej Komlóši, ktorý spolupracoval aj na videoklipe k piesni Nepovedz ty dievča materi a Z východnej dievčatá nachádzajúce sa na treťom albume Dory 3.00 Hrmených. 

Novinka je zaujímavá aj po hudobnej stránke. Síce ide o typické prevedenie kapely Dora s tvrdými rockovými až metalovými gitarami a bicími nástrojmi, ale po prvýkrát kapela vsadila na moderný druh riffu, využívajúc aj citlivé tóny a kombináciu spodných a vysokých gitár. Zároveň sa v skladbe objavujú techno a disco zvuky, ktoré dopĺňajú aj príbeh vo videoklipe.

Najbližšie kapela plánuje odohrať zvyšok letných koncertov a už sa pripravuje aj na ďalšie nakrúcanie videoklipu. Po jesennom klubovom turné sa môžeme tešiť aj nad vianočným prekvapením a očakávaným štvrtým albumom.

Zdroj: TS