Kapela Chinaski púšťa do sveta originálne lyrik video, ktoré nakreslila výtvarníčka pod dohľadom kamery.

Skupina Chinaski vypúšťa do sveta singel Kapradí z aktuálneho albumu 11. Text Michala Malátneho zhudobnil basgitarista Tomi Okres. Pesnička, ktorú sprevádza lyrik video, je povzdychom nad tým, že naše deti a vnúčatá budú mať zrejme iný svet než my.   

„Väčšina poslucháčov si asi pomyslí, že Kapradí je reakciou na situáciu v životnom prostredí a ja s tým i tak trochu rátam. Slova: Zachraňte aspoň kapradí, pro ty, co nás tu nahradí – nosím v hlave osem rokov, možno dlhšie. Nie je to však môj environmentálny zásek, spievam, že je mi to ľúto,“ hovorí spevák Michal Malátný, ktorý sa nedávno dočítal, že do dvadsiatich rokov zmiznú napríklad smrekové lesy. 

„Strávil som veľkú časť detstva u starej mamy v Krkonošiach a smrekový les s machom je prostredie, ktoré som vždy miloval a milujem stále. To všetko ma pri písaní inšpirovalo,“ doplňuje.   

K piesni Kapradí chceli Chinaski pôvodne natočiť klip na letných festivaloch. Potom, čo zistili, že to nebude možné, kývli na nápad režiséra Jakuba Kesla vytvoriť lyrik video. Celý text a obrázky k nemu kreslila atramentom výtvarníčka Sabina Szwarcová, čím zvýraznila naliehavosť oznámenia.    

Kapradí vzniklo pri spoločnom jamovaní na jednom letnom sedení u kamaráta a prvého manažéra kapely Milana Pešíka, tak ako väčšina piesní z aktuálneho albumu 11. „Skladbu sme nakoniec nahrali minulý rok v Mikulove v štúdiu Davida Kollera a sami sme si ju i sprodukovali,“ hovorí Malátný a vyzdvihuje, že sa na albume skladateľsky a aranžérsky podieľali všetci členovia kapely: gitarista František Táborský, basgitarista Tomi Okres, pianista Jan Steinsdörfer a bubeník Lukáš Pavlík.  

Zdroj: TS