Kanadsko – slovenský gitarový projekt čoskoro na Slovensku 2 GITARY / 2 SVETY.

Kanadský skladateľ, hudobník a spevák Shaun Fergusson zavíta v rámci svojho turné aj na Slovensko. Vďaka slovenským kontaktom s novou ale veľmi aktívnou platformou MusiConnect Canada, príde na Slovensko koncom leta kanadský hudobník Shaun Fergusson. So svojím komorným ansámblom sa predstaví v Dánsku, Taliansku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku odohrá až 3 koncerty.

Shaun Fergusson – gitarista a skladateľ záujme vďaka  svojej modernej, voľnej a transcendentnej inštrumentálnej hudbe a jeho intímne kompozície dokážu očariť hudobných nadšencov aj menej skúsených divákov. Narodil sa a vyrastal v Novom Brunswicku a už takmer dvadsať rokov venuje svoj život komponovaniu a hraniu. Jeho druhý album Résilience bol vydaný v decembri 2017, zatiaľ čo jeho prvý opus Ascensions v roku 2011.

Ako hudobník je samouk, ktorý sa vždy spoliehal na svoje inštinkty v komponovaní a skúmaní rôznych hudobných foriem, ktoré sú v súlade s jeho hudobnými predstavami. Svoje gitarové zručnosti dokázal preniesť na mnoho ďalších strunových nástrojov, najmä na violončelo a basovú gitaru, ako aj na rôzne bicie nástroje. Hráva so svojím komorným zoskupením ale aj ako sólista, ktorý publikum strhne svojou muzikalitou v rámci „One man show“. So skutočnou vášňou pre umenie vo všetkých jeho formách sa Shaun rád zapája do projektov, ktoré kombinujú poéziu, výtvarné umenie, tanec a hudbu.

Hneď po účinkovaní na festivale Lodenica v Piešťanoch dňa 31. augusta so svojím ansámblom, bude pokračovať spoluprácou so skvelým slovenským gitaristom Petrom Luhom.

Peter Luha je slovenský multižánrový gitarista, spevák, skladateľ a producent. Jeho jedinečná virtuózna hra vychádza z pestrého mixu gitarových techník (perkusívne údery, slap, tapping, fingerstyle..). Pri svojich vystúpeniach majstrovsky kombinuje spev, beatbox, hru na špeciálnej gitare, zobcovej flaute a perkusiach a vďaka technike takzvaného loopingu tak dokáže sám nahradiť celú kapelu.

Jeho majstrovstvo si všimli aj v zahraničí. Peter Luha je oficiálnym hráčom viacerých prestížnych svetových značiek – gitár Ortega /DE/, Framus /DE/, TheBone /CH/ a Klema /SK/, strún Elixir /US/, snímačov K&K Sound /US/.

Sólovo koncertoval v mnohých krajinách Európy, ale aj v Mexiku či Indii. Viackrát vystúpil vo Wiener Konzerthaus ako hosť svetoznámeho dua Igudesman & Joo spolu s Wiener Symphoniker alebo Tonkustler orchestra. Spolu so skupinou Persona Grata vystúpil v rokoch 2015 a 2019 aj s legendou žánru – Dream Theater.

https://m.youtube.com/user/pitu1

Spoluprácou týchto dvoch talentovaných umeleckých osobností vznikne jedinečný projekt, ktorý prinesie fúziu dvoch kultúr a dvoch hudobných vízií.

Ich prvý spoločný koncert si diváci budú môcť vychutnať v krásnom priestore Nemeckého evanjelického kostola v Modre, presne 3. septembra o 19.00 (vstupné na mieste) a druhý hneď 4. septembra v príjemnom bratislavskom klube Siedma struna rovnako o 19.00 (vstupné na mieste).

Projekt podporila platforma MusiConnect Canada.

Ľubica Záborská, Promo a PR projektu