Kamila Magálová si dodatočne prevzala cenu SOZA pre svojho starého otca!

Kamila Magálová dostala cenu SOZA! Známa herečka si dodatočne prevzala honorárnu cenu pre svojho starého otca – hudobného skladateľa, organistu a pedagóga Štefana Németha-Šamorínskeho, výraznú hudobnú osobnosť prvej polovice 20. storočia.

Cenu v podobe bronzovej plastiky prijala Kamila Magálová s veľkou radosťou. Záznam slávnostného udeľovania  Cien SOZA si môžete pozrieť už tento týždeň. RTVS ho odvysiela v nedeľu 30. novembra o 21:45 na Dvojke.

,

Slovenský ochranný zväz autorský už po 17-ty krát odovzdal Ceny SOZA. Okrem štatistických udeľuje SOZA aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. SOZA si od roku 1996 uctila zápisom do Zlatej knihy 27 skladateľov a textárov. Za rok 2013 zapísali do Zlatej knihy SOZA hudobného skladateľa, dirigenta a pedagóga Alexandra Albrechta (1885 – 1958) a hudobného skladateľa, organistu a pedagóga Štefana Németha-Šamorínskeho (1896 – 1975). Obaja in memoriam ocenení patria medzi najvýraznejšie hudobné osobnosti prvej polovice 20. storočia. Cenu SOZA si prevzali zástupcovia dedičov autorských práv. V prípade hudobného skladateľa, klaviristu a dirigenta Štefana Németha-Šamorínskeho sú to jeho vnuk Marián Slovák a vnučka Kamila Magálová.

„Bol to môj starý otec, ktorý si nás s bratom po rozvode našich rodičov zobral pod svoje ochranné krídla. Staral sa o nás, vychovával nás a za to sme mu nesmierne vďační. Bol to už v tom čase uznávaný človek, učil na vysokej škole, mali sme doma dve klavírne krídla. Dodnes ho vidím za tým klavírom, ako hrá. Vďaka svojej hudbe stále žije s nami a to je úžasné.“ Neskrývala radosť Kamila Magálová.

,

V čase konania sa galavečera Ceny SOZA v Divadle Aréna 19. novembra účinkovala Kamila Magálová v predstavení v Slovenskom národnom divadle. Preto si prišla prevziať ocenenie dodatočne na pôdu Slovenského ochranného zväzu autorského.

Ďakujem pekne, som veľmi poctená. Opapa, to je tvoje! Ďakujem ľuďom, ktorí ho hodnotili. Vidím, že to ocenenie je naozajstné a že ho dostal človek, ktorý si ho naozaj zaslúžil a to sa už dnes málokedy stáva. Počúvam jeho klavírne CD, na ktorom je skladba „Epitaf na tému Kamilkinej Nénie“ a som rada, že si to môžem prehrať. Zisťujem, že to bol pán skladateľ a som nesmierne šťastná, že som mala takého predka.“ Ďakovala Kamila Magálová.

,

Bronzovú plastiku s názvom Eurydika odovzdal hereckej stálici riaditeľ SOZA Anton Popovič.

„Som veľmi šťastný, že prostredníctvom Cien SOZA sa nám darí pripomínať osobnosti slovenskej kultúry, ktoré vytvorili nasledovaniahodné dielo a takú kvalitu hudobných kompozícii, ktorá má európsky rozmer. Potrebujeme si pripomínať našu minulosť, kultúrnu kontinuitu, pretože ako povedal istý mysliteľ „Barbari začínajú vždy od začiatku“. Takže pokiaľ sa zahŕňame do európskej civilizácie a chceme k nej patriť, musíme zabudnuté kvalitné diela a osobnosti pripomínať a vynášať na svetlo.“ Konštatoval riaditeľ SOZA Anton Popovič.

,

Záznam slávnostného udeľovania  Cien SOZA si môžete pozrieť už tento týždeň. RTVS ho odvysiela v nedeľu 30. novembra o 21:45 na Dvojke. Kompletný zoznam cien a podrobné informácie nájdete na stránke www.soza.sk.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: René Miko